Lumea culturală constănțeană, în doliu

0
590

„Astăzi ne despărțim, cu regrete și cu duioase amintiri, de ALEXANDRU MEREUȚĂ, cel mai longeviv actor al Teatrului de Stat Constanța. Blând, vorbăreț, mereu gata să recite o poezie sau să povestească o întâmplare cu tâlc, Nea Alecu, așa cum îi spuneau toți prietenii, era o bogăție de om“, a transmis Teatrul de Stat Constanța.

Născut în iunie 1927, Alexandru Mereuță a absolvit Institutul de Artă Teatrală din București în 1952, la clasa profesorului Nicolae Băltățeanu. A venit la Constanţa în 1960, după ce a jucat timp de opt ani la Teatrul Tineretului din Bucureşti şi la Teatrul Victor Ion Popa din Bârlad, pe care l-a și condus apoi, timp de doi ani Bârlad.
„La Constanţa, Mereuţă a realizat o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi“, scria secretarul literar Georgeta Mărtoiu.

Actorul Alexandru Mereuţă a realizat, în cei 60 de ani de viaţă artistică, o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi. Aşa sunt rolurile Procopie Colauzo din vestita piesă grecească „Papa se lustruieşte“ (în regia lui Sică Alexandrescu) și fabulosul Ianke din „Tache,Ianke şi Cadâr“. Neuitate rămân şi personajele pe care le-a interpretat în „Romanţioşii“, „O noapte furtunoasă“, „Gaiţele“ şi „Visul unei nopţi de iarnă“.

„Alexandru Mereuţă era un actor înzestrat cu talent şi cu o imensă bucurie de a juca, iubindu-şi personajele ca pe propriii copii. Un moldovean cu inima largă, vibrând neostenit pentru toţi, un sensibil recitator al versului eminescian“, declară reprezentanții Teatrului de Stat Constanța.

Pe lângă rolurile memorabile pe care le-a jucat, Alexandru Mereuţă a fost constant preocupat de regie, punând în scenă piesa „Muşcata din fereastră“, oferind îndrumare amatorilor şi făcând în mai multe rânduri asistenţă de regie.
În ultimii săi ani de actorie, a jucat, tot pe scena Teatrului de Stat Constanța, în „Dionysos“, „Scaiul“, „Trei surori“ şi „Escrocii“.

Lui Alexandru Mereuţă, decanul de vârstă al actorilor constănțeni – avea 93 de ani- , i-a fost decernat, anul trecut, titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța. „În semn de înaltă recunoștință și apreciere pentru o viață închinată teatrului și cinematografiei românești și pentru contribuția sa la dezvoltarea culturii constănțene.“

Pe 27 martie 2018, de Ziua Internațională a Teatrului, el a primit, din partea Consiliului Județean Constanța, titlul de cetățean de onoare al județului.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.