Primul sistem de rachete sol-aer Patriot de ultimă generaţie va fi operaţional, la Capu Midia

0
652

Ludovic Orban, premierul României se află în județul Constanța, joi, 17 septembrie a.c., unde participă la mai multe evenimente importante, cum ar fi: inaugurarea conductei de petrol de la Midia, ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot și inaugurarea Terminalului de cereale al societății Convex S.A.

Începând cu ora 11.00, la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete rol-aer PATRIOT, fiind prezent și ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă dar și prefectul județului Constanța, George Niculescu.

Echipamentele principale din compunerea primului sistem PATRIOT de rachete sol-aer cu bătaie mare din dotarea Forţelor Aeriene Române au început să sosească în România din luna august şi au fost transportate la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”, unde se desfăşoară testarea de acceptanţă şi recepţia, informează Ministerului Apărării Naţionale.

Acesta este primul sistem de rachete PATRIOT, dintr-un total de şapte, ce va intra în dotarea Forţelor Aeriene şi Forţelor Terestre Române. Sistemul urmează să devină operaţional în 2021, după finalizarea programului de instruire.

Costul de achiziţie a primului sistem PATRIOT se ridică la 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA. Valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro.

Cu această ocazie, premierul Orban a susținut un discurs: ”Sunt onorat sa fiu prezent astăzi într-un moment istoric, este un moment pe care îl așteptăm de mult și sunt fericit că se petrece în mandatul meu. România a ales parteneriatul strategic cu SUA și suntem un partener loial care își respectă angajamentele. România a decis să realizeze un program de înzestrare al Armatei pe 10 ani. Vom aloca 2% din PIB pentru realizarea acestui program. Sistemul de rachete Patriot este unul foarte important cu o tehnologie fără precedent. România este mai sigură cu acest sistem de rachete. Sunt convins că toate cele 7 sisteme vor deveni operaționale în curând.”

Ludovic Orban, premierul României la Ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot

La rândul său, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă a declarat: ”Este un eveniment care are o dublă semnificație. Armata Româna devine a 17 țară din lume și a 7-a din Europa care are un astfel de sistem de rachete. Acesta este primul echipament livrat și care urmează să fie funcțional în curând. Putem astfel să asiguram securitatea cetățenilor români. Sistemul Patriot va fi completat cu încă trei transporturi de rachete. Romania a achiziționat cea mai modernă configurație a sistemului de rachete, la fel ca cele ale armatei SUA.”

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, la Ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot

Și președintele Senatului, Robert Cazanciuc a luat cuvântul: ”Fără indoiala este un moment cu o semnificație deosebită și este o zi importantă pentru România și pentru istoria ei. Astăzi trăim visul părinților și bunicilor noștri. Romania asigură nu doar siguranța natională ci și a NATO. Forțele Armatei Române aveau în înzestrare rachete sol-aer învechite de proveniență sovietică. Acum avem unele moderne și nu trebuie să oprim aici achiziționarea de sisteme moderne.”

Robert Cazanciuc, președintele Senatului la Ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot

Un „sistem” de rachete Patriot conține, pe lângă radare, sisteme de comandă și control, patru vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori antirachetă. Fiecare astfel de lansator conține 4 sau 12 canistre în care se află rachetele antiaeriene, respectiv interceptorii balistici.

Conform MApN, achiziţionarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

Documentul prevedea atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziţionarea a şapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special.

M.G. L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.