Magazinele din zona Cazino Mamaia, goale! Patronii susțin că nu vor reuși să strângă banii pentru chirie

0
4707

Turismul, transporturile și domeniul ospitalității și al restaurantelor sunt sectoarele cele mai lovite de criza provocată de noul coronavirus. Unda de șoc s-a resimțit și în alte domenii cum ar fi comerțul, în special comerțul de pe litoral. Astfel, patronii magazinelor de haine, de încălțăminte ori de suveniruri se plâng de lipsa încăsărilor și nu cred că își vor putea plăti chiriile pentru perioada acestui sezon estival.

În zona Cazino din stațiunea Mamaia este cunoscut faptul că pe o parte găsim terase, iar pe cealaltă parte sunt magazine cu diverse articole de vestimentație sau de decor. Cum anul acesta sezonul a început mult mai târziu decât în mod obișnuit, cei care deschid an de an magazinele susțin că încasările de până acum nu au ajuns nici măcar la jumătate față de anul trecut și sunt îngrijorați în ceea ce privește plata chiriilor, chirii care ajung și la 15.000 de euro pe sezon.

„Față de anul trecut vânzările de anul acesta au fost mult, mult mai jos. Noi nu am mărit prețurile și cu toate acestea nu au fost clienți. Numărul mare de turiști despre care se tot vorbeşte sunt degeaba pentru noi. Majoritatea stau pe plajă și seara se plimbă pe faleză, dar nu intră în magazine”, a precizat o femeie care deține un magazin de haine în zona Cazino.

La câțiva metri mai încolo, patroana unui magazin de suveniruri, magazin care funcționează de aproximativ 10 ani în același loc, susține că se gândește cu groază la momentul în care vor trebui să achite chiria spațiului.

„Pandemia ne-a afectat în totalitate. Oamneii nu mai cumpără mai nimic, vin doar pentru cazare, mâncare și plajă și nu mai intră în magazine. Doar așa câțiva care probabil le-au mai rămas ceva bani și zic să cumpere câte un suvenir pentru acasă. Față de anul trecut, suntem pe minus cu mai mult de 50% și încă nu s-a discutat nimic despre chirie. Nu ne-au spus dacă vom plăti mai puțin sau nu, ceea ce este destul de îngrijorător”, a menționat femeia.

Îngrijorată în privința chiriei este și Ela, o altă femeie care deține de mai mulți ani un magazin cu haine.

„Anul acesta este foarte prost. Suntem undeva la sub 30% față de anul precedent. Deci chiar nu este lume așa multă pe faleză și dacă sunt mulți sunt constănțeni. Pur și simplu nu intră în magazine, deși am scăzut prețurile. Un alt aspect este faptul că în acest an nu am văzut mai deloc turiști străini. Despre chirie nici nu vreau să vorbesc. Este foarte mare și nimeni nu zice nimic”, a precizat patroana magazinului de haine.

Cu toate acestea, sezonul nu s-a terminat și este cunoscut faptul că luna august este cea în care cei mai mulți oameni aleg să își petreacă vacanța pe litoral, asta și pentru că este luna cu cele mai ridicate temperaturi din an.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.