O problemă în localitățile din județul Constanța o reprezintă construcțiile sau extinderile unor imobile deja existente, fără autorizațiile necesare. Avem exemple în acest sens din municipiul Constanța, din Năvodari, Hârșova, Limanu, dar și din localități precum Corbu.
Pe raza comunei Corbu există o serie clădiri care au fost edificate fără autorizații de construcții sau modificate fără documentele necesare, iar „fenomenul” a luat amploare în mandatele trecute. Nu vorbim doar despre afaceriști care încearcă să eludeze legea, ci și despre persoane cu funcții. Consilierul local din partea PNL Ioana Robu deține un market în comună, pentru care nu a obținut nici autorizație de construcție, dar nici autorizație de funcționare! Situația ne-a fost adusă în atenție de către locuitori ai comunei și a fost confirmată de administrația locală actuală, care susține că face demersuri pentru a-i convinge pe toți cei care se află în această situație să se pună în legalitate.
„Nu se poate așa ceva! Doamna în cauză a profitat până acum că în mandatele trecute a fost primar PNL. Dar legea nu e pentru toți? Așteptăm Inspectoratul în Construcții să se sesizeze, primăria… Ori e lege pentru toți, ori nu mai e”, a precizat un locuitor al comunei.
Contactați de Focus Press, Vasile Halici, viceprimarul comunei Corbu, a declarat: „Noi încercăm să convingem pe toată lumea să intre în legalitate. Vă dați seama, scopul nostru este să colectăm taxe și impozite. Unde nu se dorește, și în cazul respectiv persoana nu vrea să facă niciun demers, vom sesiza mai departe organele abilitate”.
Conform reprezentanților Primăriei Corbu, pe raza localității au fost efectuate mai multe verificări la diverse imobile față de care existau suspiciuni sau sesizări că au fost construite fără autorizații, constatându-se că: pe strada Principală nr. 141 există un imobil P+1 edificat în baza autorizației de construire „imobil de locuit”, numai că în prezent acesta a fost prelungit și acoperit la parter cu o copertină, pentru a deveni magazin alimentar. Între proprietar, familia Robu și SC Colturas Exim (societatea care deține magazinul) a intervenit și un contract de comodat, care dovedește, fără tăgadă, ce se întâmplă la parterul imobilului, deși, conform legii, pentru schimbarea destinației unui imobil este nevoie de o nouă autorizație în acest sens! La fel, este necesară autorizație și pentru modificările efectuate la parter, care nu figurau în actul inițial, în baza căruia a fost construită casa de locuit.
Tot ca urmare a controalelor, reprezentanții primăriei au constatat că și pe strada Principală nr. 306, figurează o construcție cu destinația de spațiu comercial, proprietatea Consumcoop Săcele Cooperativa. Între Consumcoop și Damario Design SRL a fost încheiat un contract de închiriere asupra spațiului comercial, iar în prelungirea construcției existente Damario a amplasat o terasă acoperită cu prelată și închisă cu folie transparentă de tip rulou, fără a deține autorizație de construire.
Exemplele nu se opresc aici, iar toți cei care au fost depistați în ilegalitate au fost somați să se pună în legalitate. Dacă nu vor face demersurile legale, ei vor fi demolați.
A.C.
Consilierii PSD i-au facut cheie, ca nu trebuie sa aibe concurenta. La Scoica, Burger Factory…