Mai multe firme au încercat să introducă pe piață măști și mănuși neconforme prin Portul Constanța: transporturi de sute de mii de dolari, respinse de inspectorii ITM

0
5680
foto cu rol ilustrativ

În cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, alături de Serviciul Control Sănătate și Securitate în Muncă există la SSM și un serviciu de supraveghere a pieței. În acest domeniu, la Constanța, în primul semestru inspectorii de muncă au efectuat 48 de controale, fiind verificate 134 de produse cu prioritate din sectorul mașini și al echipamentelor individuale de protecție. În repetate rânduri inspectorii ITM au respins vânzarea măștilor de protecție intrate în țară prin Portul Constanța.

Altfel spus, de pe urma pandemiei de coronavirus mai mulți agenți economici au făcut o adevărată afacere. Unele firme s-au înființat peste noapte, iar altele care au domeniu de activitate total opus celui de distribuire a materialelor sanitare au încercat să aducă din China, prin Portul Constanța, mai multe materiale neconforme. Însă, agenții vamali au sesizat ITM Constanța, iar inspectorii s-au deplasat la fața locului și nu au permis intrarea acestora pe piață.

Despre această situație a vorbit directorul ITM Constanța, Eugen Bola, care a precizat că situația este extrem de gravă și că nimeni nu vorbește despre aceste lucruri.

Pot să vă spun că în urma solicitărilor vamale au fost efectuate patru controale vamale la importatori. Am avut următoarele situații: la o societate, masca de protecție era nețesută, fără marfă multă și cu o valoare extrem de mică a transportului, respectiv 749 de dolari. Produsele au fost apreciate de noi ca neconforme și au fost respinse de la intrarea pe piață. La o altă societate, mănușile de protecție au fost supraevaluate la 75.000 de dolari. La fel, produsele au fost considerate neconforme și respinse. Am avut și măști din material textil în valoare de 105.000 de dolari”, a declarat, pentru Focus Press, Eugen Bola.

Directorul a mai precizat că mai multe societăți au vrut să pătrundă pe ușa din dos și că practic era un atentat la sănătatea oamenilor.

De ce este extrem de importantă această activitate, pentru că noi am fost chemați să efectuăm o anumită verificare și să ne uităm să vedem dacă există toate marcajele, toate înscrisurile necesare, dacă sunt în limba română. Mai pe scurt, acești patru distribuitori au încercat să pătrundă pe ușa din dos, iar aceste produse ar fi dat doar o aparentă stare de siguranță, dar nu ar fi oferit o garanție că purtând masca sau mănușile suntem în siguranță. Adică produsele venite din China erau deplorabile”, a mai precizat directorul ITM Constanța.

90% firme care vând măşti şi mănuşi de protecţie nu respectă normele legislative

Un raport al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), întocmit, în luna iulie a acestui an, în urma verificării a aproape 800 de firme care vând măşti şi mănuşi de protecţie, relevă faptul că 90% dintre acestea prezintă abateri de le prevederile legale în vigoare. Rezultatele acestui control nu au fost făcute publice, însă au fost obţinute de site-ul Profit.ro. În perioada 11-19 mai, Autoritatea a desfășurat acțiuni de control privind mănușile și măștile de protecție care se comercializează în România. În această perioadă, au fost controlați 794 de operatori economici, fiind constatate abateri la un număr de 513 dintre aceștia.

Mihaela GIUGLEA

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.