Începând cu anul școlar 2024-2025, liceele care au avut o rată de promovabilitate la Bacalaureat de 0% sau unde un singur candidat a promovat nu mai pot propune cifre de școlarizare la clasa a IX-a, cu frecvență la zi. La Constanța, momentan, situația este incertă. Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a precizat că trebuie făcută o analiză, adică să se cumuleze ambele sesiuni, din vară și din toamnă, pentru a se stabili aceste licee, dar și să se decidă soarta unităților de învățământ unde candidații au fost absolvenți din promoțiile anterioare.
Dacă în vara – toamna anului 2023 au existat licee cu promovabilitate 0% la Bacalaureat sau unde un singur candidat a promovat, în toamna anului 2024 la acestea nu vor mai exista clase de a IX-a. Și situația se va repete, până ce promovabilitatea va depăși pragul stabilit. Iar la Constanța putem spune că există acest pericol.
Amintim că, în urma publicării rezultatelor obținute de absolvenții studiilor liceale care au susținut probele examenului național de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie 2023, înainte de contestații, județul nostru ocupă primul loc în ceea ce privește numărul de candidați care au obținut media 10. Cinci candidați au avut nota maximă la toate probele în fiecare din județele Constanța, Argeș și Prahova. Județul Constanța a ocupat şi primul loc în ceea ce privește creșterea procentului de promovabilitate pentru toți candidații, față de anul școlar anterior: aceasta a fost de 4,1% (75,1% în 2023, față de 71,0% în 2022). În ceea ce privește creșterea procentului de promovabilitate pentru candidații din seria curentă, față de anul școlar anterior, județul Constanța a ocupat al doilea loc, cu o creștere de 3,6%.
Și nu a existat niciun liceu din județ cu promovabilitate zero, în ceea ce privește candidații din promoția curentă, în sesiunea din vară. La liceele din Deleni, Crucea, Mihai Viteazu și la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Albatros“, cei care nu au promovat erau candidați din serii anterioare. Apoi, în sesiunea din toamnă, după contestații, la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Albatros“, a participat un absolvent dintr-o promoție anterioară, dar nu a reușit să obțină nota minimă la Matematică. La fel s-a întâmplat și în prima sesiune.
La Liceul Tehnologic Crucea, în vară, au candidat patru liceeni din promoția curentă și trei din cele anterioare. Dar cinci dintre ei nu s-au prezentat, iar doi au fost respinși. În toamnă, au dat examenele doar doi liceeni (unul din promoția anterioară), dar niciunul nu a reușit.
La Liceul Tehnologic „Nicolae Istrățoiu“ Deleni, în vară, singurul candidat, dintr-o o promoție anterioară nu a obținut nota minimă la Matematică. În toamnă, s-au înscris patru candidați (trei din promoții anterioare și unii de la seral), și a reușit doar unul: altul a fost respins, unul nu s-a prezentat, iar ultimul a fost eliminat din examen.
Iar la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul“ din Mihai Viteazu, în vară, s-au înscris doi candidați din promoții anterioare, dar nu s-au prezentat. Iar în toamnă, tot doi foști liceeni au participat și au fost respinși, din cauza notelor.
Dar în județul Constanța, au mai fost și licee la care un singur candidat a obținut minimum media 6 la Bacalaureat, în vară. Astfel, la Liceul Tehnologic „Dobrogea“ Castelu, a promovat doar un candidat din promoțiile anterioare. Ceilalți nouă, din promoția curentă, nu. Iar în toamnă, din trei liceeni înscriși, unul a fost respins, iar doi nu s-au prezentat. Toți candidații erau de la seral.
Restul unităților de învățământ au avut minimum doi absolvenți de Bacalaureat, în total, în urma celor două sesiuni.
Deci, nu liceele cele din Deleni, Crucea, Mihai Viteazu și Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Albatros“, care au avut promovabilitate zero în vară, sunt în pericol, ci și cel din Castelu.
Contactat de către Focus Press, Sorin Mihai, șeful IȘJ Constanța, a precizat că încă nu se știe dacă există licee ce nu vor avea clasa a IX-a în anul școlar 2024 – 2025.
„Trebuie să facem o analiză. Să cumulăm sesiunile din vară și din toamnă. Plus că mai avem și situațiile liceelor în care au fost candidați la Bacalaureat absolvenți din promoțiile anterioare. Aici să vedem cum va fi, pentru că, teoretic, ei nu mai sunt cursanți ai liceelor, dar influențează procentajul. Vom face o analiză în acest sens“, a declarat, pentru Focus Press, prof. Sorin Mihai, inspectorul școlar general constănțean.
Rămâne de văzut ce decizii se vor lua în urma analizei Inspectoratului Școlar Județean Constanța.
Liliana BELCIUG, Valentin ISPAS