Mai multe spitale din Iași nu mai au oxigen decât pentru câteva ore

0
83

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași, Spitalul Sfântul Sipiridon și cel de Pneumoftiziologie, tot din Iași, mai au rezerve de oxigen decât pentru câteva ore.

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva“ Iași, a anunțat că unitatea medicală nu mai are rezerve de oxigen decât pentru câteva ore. Apoi, medicii vor folosi oxigen tehnic, conform unei circulare emise de autorități la nivelul județului.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Iași, dr. Vasile Cepoi, susține că furnizorii de oxigen nu fac față cererii mari. În Iași, există două fabrici de oxigen, dar nu există tehniceni autorizați pentru încărcarea buteliilor.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, cunoaște situația și a declarat că s-a mai folosit oxigen cu o concentraţie mai mică decât cel medicinal, acest lucru fiind necesar în cazul crizei privind livrările de oxigen către România.

„Există o criză pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în țară și una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari. Soluțiile sunt că noi încercăm să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dacă vom reuși. Dar, în același timp, încercăm să găsim soluții interne și una din soluții este folosirea oxigenului care se folosea până acum cinci ani fără nicio problemă, de o concentrație mai mică: în loc să fie de 99% este de 93%. Este un oxigen care s-a folosit și care se poate folosi. Și s-a dat circulare la toți ca să-l folosească daca au probleme cu oxigenul“, a spus Raed Arafat.

Astfel, DSU a trimis, pe 25 octombrie a.c., către Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către DSP Bucureşti, dar şi către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene o informare legată de uzul buteliilor de oxigen medical O93, în concentraţie de 90 – 96% ca soluţie viabilă ce permite depăşirea deficitului tot mai acut de oxigen medicinal.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.