Mai mulți constănțeni au rămas fără șomaj tehnic din cauza “manevrelor” patronilor

0
3958

Câteva societăți din Constanța au încercat să își mărească veniturile prin contribuția financiară a statului, apelând la diferite tertipuri. Însă acest lucru nu le-a mers, deoarece au fost descoperite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța care, în luna august a acestui an, a cerut sprijin Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, iar în urma verificărilor mai mulți constănțeni au rămas fără șomaj tehnic.

Pentru ca acțiunile comune de verificare să fie legale a apărut Ordinul.1317 din 26 august al Ministrului Muncii care a fost emis în vederea realizării la termen a activității de procesare a documentelor transmise Agențiilor Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă de către anumiți angajatori. Astfel, ITM Constanța a delegat personal de lucru pentru a efectua controalele.

Potrivit directorului ITM Constanța, Eugen Bola, societăților, care s-au folosit de mijloacele nelegale, nu li s-au mai virat banii pentru șomaj tehnic și s-a întreprins și procedura de recuperare a sumelor deja virate.

„Am efectuat cel puțin 15 controale, controale pe care le-am întreprins în urma unor solicitări de la AJOFM. Am verficat riguros actele, iar la unele firme am descoperit erori de comunicare, au transmis greșit situațiile. Adică documentele au fost lucrate corect, dar au fost transmise aiurea și atunci sigur că s-au sesizat cei de la AJOFM. Desigur, că din aceste societăți au fost și unele care întradevăr au încercat să inducă statul în eroare și să obțină mai mulți bani. Noi am sistat ajutorul pe care trebuiau să îl primească, deci nu li s-au mai virat banii pentru șomajul tehnic. S-a elaborat și procedura de recuperare a banilor”, a precizat pentru Focus Press, Eugen Bola.

Principalele metode prin care unii angajatori au încearcat să obțină ilegal ajutorul de stat

Unele firme au suspendat rectroactiv contractele de muncă. Chiar dacă acest lucru se soldează cu o amendă pentru că nu a fost comunicată către sistemul REVISAL cu o zi înainte de data efectivă a suspendării, angajatorii au preferat să riște plata amenzii dar să primească sprijinul pentru șomajul tehnic.

Alte societăți au angajat în grabă rude sau prieteni și imediat i-au trimis în șomaj tehnic, cerând sprijin de la stat. Alți angajatori au majorat nejustificat salariul celor cu venituri mici chiar înainte de suspendarea contractelor de muncă și apoi au aplicat pentru ajutor pentru a obține o indemnizație mai mare.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.