Au fost montate primele containere, în locul corturilor, la Spitalul Militar Modular din Constanța

0
3097

Marți, 17.11.2020, au fost montate primele containere, în locul corturilor, la Spitalul Militar Modular de pe Stadionul Portul Constanța. Deocamdată, acestea se pun pe poziții, urmând ca apoi să fie amenajate și conexate între ele, pentru a putea servi tratamentului pacienților confirmați cu infecție SARS-CoV-2.

De la începutul lunii noiembrie a.c., au început să ajungă primele containere pe Stadionul Portul din Constanța, pentru a fi înlocuite corturile care formau Sistemul Modular Medical de Izolare şi Tratament. Acestea nu mai puteau asigura căldura și confortul necesar pacienților infectați cu COVID-19, pe timp de iarnă.

La sfârșitul lunii octombrie a.c., au fost dezafectate jumătate dintre corturile instalate în aprilie a.c., iar în locul acestora sunt amplasate acum containere. „Au fost dezafectate jumătate din corturi, aici vom amplasa primele containere care au venit și după ce le montăm pe acestea, dezafectăm și cealaltă jumătate din corturi și montăm celelalte containere“, ne-a declarat lt.col.dr. Mihai Ivan, șefului compartimentului Ortopedie Traumatologie al Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu“ Constanța.

Marți, 17.11.2020, a început montarea primelor containere, fiind adusă macaraua necesară amplasării acestora în locurile corturilor. Deocamdată, ele se pun pe poziții, urmând ca apoi să fie amenajate și conexate între ele, pentru a putea servi tratamentului pacienților confirmați cu infecție SARS-CoV-2.

„A venit macaraua, acum se montează deja al patrulea container. Deocamdată, ele se pun pe poziții. Până acum, au venit 26 de containere și vor continua să vină, până când vom avea 54-56 de containere pentru prima parte, adică pentru prima jumătate a stadionului. Apoi vom dezafecta cealaltă jumătate de corturi și vor sosi celelalte containere“, ne-a explicat lt.col.dr. Mihai Ivan.

În Sistemul Modular Medical de Izolare şi Tratament Constanţa de pe Stadionul Portul sunt 168 de paturi: modulul de triaj și de izolare COVID-19 are peste 100 de paturi, iar în jur de 56 sunt dedicate tratării pacienți infectați cu SARS-CoV-2, forme moderate, patru fiind de Terapie Intensivă.

„În total aici sunt 168 de paturi. Pentru Terapie Intensivă sunt patru paturi, dar Terapie Intensivă înseamnă doar o terapie intensivă de urgenţă, aparatura noastră este de transport, terapie intensivă de transport, astfel încât un pacient care, dintr-un motiv sau altul, se degradează subit, el primeşte primul ajutor, este eventual intubat, ţinut pe ventilator până se găseşte un loc pentru el la un spital dotat cum trebuie pentru un pacient grav“, potrivit col.dr. Aurel Trană, comandantul Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu“ din Constanţa, în subordinea căruia funcționează Spitalul Modular. 

În acest moment, Spitalul Militar – Sistem Modular funcționează deja la capacitate suplimentată, fiind internați aici 63 de pacienți, deși existau doar 56 de paturi.

Sistemul Modular Medical de Izolare şi Tratament de pe Stadionul Portul este absolut necesar în această perioadă, mai ales că, în municipiul Constanța, incidența cazurilor de COVID-19 este de 8,13/1.000 de locuitori, iar în județ, de 5,35/1.000 de locuitori. În spitalele constănțene mai sunt foarte puține paturi libere pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2, doar câteva în Spitalul de Pneumoftiziologie, la Spitalul Municipal Mangalia și în Secția Exterioară Agigea a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Premierul Ludovic Orban vorbea, marți, chiar de necesitatea transformării unui alt spital în spital suport COVID în fiecare județ, din cauza numărului mare de cazuri. În plus, se vor suplimenta paturile în secțiile ATI.

Conform prefectului județului Constanța, Silviu Coșa, va fi înființată o secție ATI la Spitalul de Pneumoftiziologie Constanța, iar în spitalele din Medgidia și din Mangalia va fi suplimentat numărul paturilor. 

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.