UPDATE. Mamaia S.A. tot nu vrea să recupereze Palatul Regal din Mamaia, deoarece ar fi fost vândut cu respectarea legii

1
1963

La începutul lunii iulie a.c., Tribunalul Constanța a admis cererea Ministerului Culturii de constatare a nulității contractului de vânzare-cumpărare a Palatului Reginei Maria din Mamaia. Societatea care a vândut Vila Regală, Mamaia S.A., a făcut însă apel față de hotărârea primei instanțe, următorul termen în acest dosar fiind stabilit pentru 24 septembrie a.c., pentru reexaminarea taxei de timbru.

În urma deciziei Tribunalului Constanța din luna iulie 2020, Clubul Castel, fosta Vilă Regală Mamaia, ar trebui să se întoarcă în patrimoniului Statului Român. Dar, culmea, tocmai societatea comercială pe acțiuni în turism, cu capital de stat (Mamaia S.A. are ca acționar majoritar Ministerul Turismului) care a vândut Palatul Reginei Maria, iar acum ar trebui să îl recupereze, a contestat hotărârea primei instanțe de judecată.

Tribunalul Constanța a decis că vânzarea Palatului Regal, din anul 2003,  este nulă, deoarece nu s-a respectat dreptul de preemțiune al Statului Român, prevăzut imperativ de Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare. Conform sentinței civile nr. 1411/2020 a Tribunalului (publicată de rolli.ro), „din cuprinsul contractului de vânzare-cumpărare rezultă că nu a fost parcursă procedura dreptului de preempțiune, înaintea vânzării, conform dispozițiilor art. 4 din Legea 422/2001. Sancțiunea nerespectării acestei obligații este, conform dispozițiilor art. 4 alin. 4 din Legea 422/2001, nulitatea absolută a actului de vânzare“.

În plus, „toate părțile au recunoscut neparcurgerea acestei proceduri, fiind invocată în apărare – în esență – împrejurarea că această procedură nu era aplicabilă în speță (…) În același sens, instanța reține că singura persoană care ar putea invoca existența unei ingerințe în dreptul său de proprietate ca urmare a nulității contractului este pârâta Light Systems S.R.L. (actualul proprietar – n.r.), care, însă, a arătat că este de acord cu admiterea acțiunii“.

Cu toate acestea, societatea care ar trebui să recupereze fosta Vilă Regală Mamaia, Clubul Castel, în patrimoniul Statului Român a atacat cu apel decizia Tribunalului Constanța.

„Cererea de apel a fost promovată în considerarea faptului că vânzarea imobiliului Palatul Regal din Mamaia (fosta Vilă Regală – Club Castel) s-a realizat în cadrul procesului de privatizare al societății Mamaia S.A., cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare la data încheierii contractului în anul 2003, precum și a principiului bunei-credințe“, ne-a transmis Carmen Ursu, directorul general al Mamaia S.A.

Adică, societatea în care acționar majoritar este Ministerul Turismului (96,5680% din capitalul social) susține, voalat, atacând hotărârea Tribunalui, că nu era necesară procedura dreptului de preempțiune pentru Statul Român, deoarece nu știa că Palatul Reginei Maria era monument istoric. Cu toate că prima instanță de judecată a arătat în decizia să că deși „Lista monumentelor istorice 1991-1992 nu a fost adusă la cunoștința publicului prin publicare în Monitorul Oficial și nici nu a fost notificată deținătorului, Mamaia S.A., raportat la vechimea, amplasamentul, caracteristicele istorice și arhitecturale ale bunului, calitatea Castelului Regal din Mamaia de monument istoric era fără dubiu de notorietate, indiferent de modul în care era menționat bunul în contabilitatea pârâtei (Mamaia S.A. – n.r.)“.

Terenul aferent Palatului Regal, obiectul unui alt dosar, în care inculpat este Radu Mazăre

Carmen Ursu, directorul general al Mamaia S.A., ne-a transmis și faptul că „prin hotărârea apelată s-a constatat doar nulitatea contractului de vânzare-cumpărare a construcției Palatul Regal din Mamaia (fosta Vilă Regală – Club Castel), contract încheiat în anul 2003 între societatea Mamaia S.A. și societatea Light System S.R.L., terenul aferent acestei construcții rămânând, însă, în continuare în proprietatea societății Light System S.R.L. care l-a cumpărat de la Primăria Municipiului Constanța în anul 2004“.

Dar în acest dosar Tribunalul Constanța nu se putea pronunța asupra terenului aferent Palatului Reginei Maria. În primul rând, deoarece nu făcea obiectul cererii Ministerului Culturii, nici al contractului de vânzare-cumpărare anulat, recunoscând chiar Carmen Ursu în adresa transmisa FocusPress că terenul aparținea Primăriei Municipiului Constanța, care l-a vândut în urma semnării altui contract. În al doilea rând, pentru că niciuna dintre părțile implicate în dosar nu au solicitat acest lucru, subiectul terenului aferent Vilei Regal nefiind în niciun fel analizat.

Și în al trei rând, pentru că acest teren face parte dintr-un alt dosar aflat acum pe rolul Curții de Apel Constanța. Din cauza subevaluării terenurilor „Complex Castel Mamaia“ și „Cazino Mamaia“, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat la 6,6 ani de închisoare, tot de către Tribunalul Constanța. Fostul edil-șef a atacat cu apel această decizie a primei instanțe, Curtea de Apel Constanța stabilind un nou termen de judecată în acest dosar, pentru administrare probe.

Mai întâi, proprietarul actual, Light Systems S.R.L., să repare clădirea

Mamaia S.A. susține și faptul că a atacat decizia Tribunalului Constanța deoarece restituirea Palatului Regal din Mamaia se poate face numai după repunerea părților în situația anterioară și aducerea construcției în starea în care s-a predat, cu toate bunurile mobile accesorii predate sau prin înlocuirea lor. „Ori în prezent, imobilul-construcție se află într-o stare avansată de degradare, acest lucru fiind cauzat de proprietarul actual, Light System S.R.L., care nu a consolidat și întreținut imobilul în mod corespunzător, după o folosință în circuitul turistic de 17 ani, care i-a adus beneficii materiale. Drept urmare, este nevoie de o clarificare a tuturor aspectelor, pentru o bună înțelegere a cauzei, per ansamblu, în vederea unei soluționări cu impact pozitiv asupra tuturor actorilor implicați“, ne-a mai transmis Carmen Ursu, directorul general al Mamaia S.A.

Acest lucru a fost sesizat și primei instanțe de judecată, în întâmpinarea sa Mamaia S.A. menționând că „pârâta Light System S.R.L., în calitate de proprietar actual al imobilului clădire CLUB CASTEL nu ș i-a îndeplinit obligațiile prevăzute de Legea nr. 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, referitoare la conservarea și protejarea monumentului istoric, în vederea consolidării și restaurării imobilului afectat datorită vechimii, dar în principal lipsei de întreținere corespunzătoare din ultima perioadă. Susținerile privind faptul că incertitudinea proprietății asupra imobilului, în cazul în care i s-ar anula titlul de proprietate în urma desființării actului încheiat cu fraudarea legii, l-au pus în imposibilitatea de a efectua lucrările necesare restaurării, nu prezintă relevanță față de obligațiile legale ce-i reveneau cu privire la conservarea și protejarea monumentului istoric, având în vedere faptul că acest imobil a fost exploatat în scop comercial timp de 15 ani și a produs beneficii acestuia“.

Poate tocmai de aceea a fost de acord actualul proprietar cu admiterea nulității contractului de vânzare-cumpărare în urma acțiunii Ministerului Culturii, poate scapă de restaurarea imobilului, pentru aducerea la starea sa inițială.

Următorul termen pentru apelul depus de Mamaia S.A. a fost stabilit pentru 24 septembrie a.c., pentru analiza cererii apelatului de reexaminare a taxei de timbru. Până atunci, se vor efectua verificări cu privire la compunerea completului de judecată şi a se formula eventuale cereri de abţinere. Până acum, deja s-a retras doamna judecător Geta Cristina Ghernaja, cererea sa fiind aprobată. Un alt judecător va fi desemnat pentru judecarea apelului.

UPDATE. Potrivit doamnei director general al Mamaia S.A., Carmen Ursu, societatea comercială pe acțiuni în turism, cu capital de stat, pe care o conduce, nu are cunoștință în mod oficial că terenul aferent Palatului Reginei Maria este obiectul unui alt dosar, aflat acum pe rolul Curții de Apel Constanța. „Noi nu avem cunoștință în mod oficial despre faptul că terenul este obiectul altui dosar, dar credem că Ministerul Culturii ar fi trebuit să deschidă, odată cu dosarul de anulare al contractului de vânzare-cumpărare al fostei Vile Regale, o acțiune în anulare și pentru contractul de vânzare-cumpărare al terenului. Noi sperăm să se întoarcă și terenul la Primăria Constanța, pentru beneficiul cultural al constănțenilor și al turiștilor“, a precizat directorul general Carmen Ursu, în completarea celor declarate inițial.

Ea a completat că a hotărât să facă apel la hotărârea Tribunalului Constanța deoarece „trebuie să epuizăm toate căile legale, înainte de a stabili ce facem pe mai departe. În plus, instanța trebuie să decidă și cu privire la bunurile mobile valoroase pe care Light System S.R.L. le-a preluat odată cu Palatul Regal“.

Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

  1. Ionl critica sa ne convinga pe noi constanteni sa-l votam pe omul lui comanescu care n-a dat salariile la oameni de luni de zile

    Pai normal ca nu vor mamaia sa s- o recupereze ca stiu cat de costisitoare este intretinerea de ce n- o ia ministerul culturi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.