Mamografia salvează vieți! Ea este o procedură de screening care poate detecta cancerul de sân într-un stadiu incipient. Dacă ai o suspiciune, cazuri de cancer la sân în familie sau peste 40 de ani împliniți, o mamografie făcută timpuriu înseamnă o șansă mai mare de vindecare.
Mamografia este o investigație cu raze X cu ajutorul căreia se obțin imagini clare ale structurii sânului. Avantajul acestei proceduri de screening este faptul că poate detecta cancerul la sân într-un stadiu incipient, atât pentru a confirma, cât și pentru infirma un diagnostic.
„Investigația mamografică se începe la 40 de ani, însă, în cazul în care pacienta are antecedente heredocolaterale (mamă, soră sau mai multe rude de gradul 2 – bunici, mătuși – au avut cancer la sân) se începe de la 30 de ani. Doza de iradiere pentru o investigație mamografică este echivalentul celei pe care o primim, în mod normal, dacă ne expunem la soare două zile”, susține dr. Alexandru Gavrilă, medic primar radiologie și imagistică medicală, cu competență în senologie.
Procedura este destul de simplă și durează doar câteva secunde, cu toate că, la prima vedere, poate părea înfricoșătoare, susține medicul. Pacienta va intra în sala în care se află aparatul pentru realizarea mamografiilor, pacienta se va dezbrăca de la brâu în sus și se va poziționa în dreptul aparatului, explică medicul Gavrilă. Potrivit acestuia, sânii sunt poziționați pe aparat, iar apoi vor fi comprimați pentru preluarea imaginilor.
„Se recomandă ca pacientele care încă au menstruație, fiind în general cazul celor de până la 50 de ani, să se programeze în prima parte a ciclului menstrual pentru confortul în timpul investigației. Chiar dacă mulți evită să facă mamografii la persoanele cu implant mamar, acest lucru nu reprezintă o contraindicație, nefiind un criteriu de excludere în programele de screening”, a conchis dr. Alexandru Gavrilă.
Facem precizarea că dr. Gavrilă își derulează activitatea medicală atât în Constanța, cât și la Spitalul Municipal Săcele. Compartimentul de mamografie din Săcele se află în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală, investigațiile realizându-se la Policlinica aflată pe strada Episcop Popeea, nr. 20. Investigațiile se efectuează după un program bine stabilit și doar cu recomandare medicală din partea unui specialist. Programările se fac la numărul de telefon 0368.408.073, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 15.30.
A.V.
Citește și: