Marea evadare a sportului românesc

0
331

Pandemia de coronavirus va trece mai devreme sau mai târziu și viețile noastre vor reintra în normal. La fel și sportul își va urma cursul. Sigur, pandemia va lăsa urme și unele adânci. Clar sportul românesc va avea de suferit. Și asta pentru că am rămas în urmă cu cel puțin 30 de ani față de ce înseamnă sportul modern și nu mă refer la rezultate.  În situația actuală în care orice sport va avea nevoie de o reorganizare, un fel de „reset”, sportul românesc tremură, pentru că nu știe sau nu vrea să evolueze.

Marea majoritate a cluburilor de performanță, am fost tentat să pun acest cuvânt între ghilimele, este conectată la buzunarul statului și nu se poate descurca fără banii de la Tătuca Statul.

Motivele sunt multiple, de la incompetența unor manageri de club numiți politic, la transformarea cluburilor în afaceri personale ale unor băieți deștepți din sportul românesc și până la mutația unor structuri sportive în buzunar de partid.

În contextul unei recesiuni economice aproape sigure sportul românesc poate fi lovit din plin de rectificările bugetare ce vor veni.

Chiar și ministrul tineretului și sportului susține, într-un interviu pentru GSP, că există o competiție inegală între un club finanțat din bani publici și unul privat (Exemplu: între FC Voluntari și FC Viitorul la fotbal) și că statul ar trebui să ofere doar infrastructura de desfășurare a competițiilor pentru că până la urmă trebuie să oferi șanse egale tuturor.

Tot domnul ministru spune că „mai avem mult până să lăsăm totul în zona privată, mai întâi trebuie să facem această strategie de transformare a sportului într-un produs adevărat, comercial”, dar uită să precizeze că am avut 30 de ani la dispoziție să facem exact asta, mai precis ei, cei de la putere, au avut acest răgaz.

Dacă ne referim strict la Constanța, sportul finanțat din bani publici nu a oferit nici un fel de performanță în ultimii ani și nici nu a umplut săli sau stadioane. În schimb, un sport sub finanțat, precum tenisul de masă constănțean scoate campioni pe bandă rulantă … chiar și campioni europeni.

Așa că s-ar putea ca această pandemie să ne oblige să facem o adevărată curățenie în sportul românesc și să mergem la un drum nou doar cu adevărați profesioniști. Doamne ajută! Poate fi marea evadare a sportului românesc spre adevărata performanță.

P.S. – Pentru a înțelege cât de departe suntem de sportul adevărat de performanță vă redau o știre apărută zilele acestea:

‘Liverpool a anunțat oficial zilele trecute că își trimite o parte dintre angajați în șomaj tehnic, însă „cormoranii” au revenit astăzi asupra deciziei, după mai multe reacții ostile din partea fanilor și a foștilor jucători. „Considerăm că am ajuns la concluzia greșită săptămâna trecută când am anunțat că intenționăm să aplicăm pentru schema pe care Guvernul a inițiat-o. Ne pare foarte rău pentru asta”, se arată în comunicatul oficial al lui Liverpool, semnat de Peter Moore, conducătorul englezilor’.

Tudorel ENE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.