Ministerul Mediului NU interzice tăierile legale de lemn. Explicaţia ministerului: 100.000 de oameni ar intra în şomaj şi ar exista consecinţe negative pentru mediu

0
440
foto: The Telegraph

Tema tăierilor legale de lemn pe durata stării de urgenţă a fost abordată în cadrul unor consultări pe care ministrul Mediului, Costel Alexe, le-a avut cu specialiştii din cadrul ministerului, precum şi cu mai mulţi operatori economici, organizaţii şi asociaţii. Concluzia: incredibilă! Nu doar că tăierile nu vor fi interzise, dar ministerul a explicat şi faptul că măsura “ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne”.

„Mai mult, peste 100.000 de oameni vor intra în şomaj tehnic sau vor fi concediaţi. O estimare a arătat că aproximativ jumătate de milion de români, care sunt direct sau indirect dependenţi de sectorul silvic, ar fi sever afectaţi financiar şi social prin aceasta măsură. Micii operatori economici, cei cu câte 10-20 angajaţi, vor falimenta imediat. Este vorba de 4.600 de mici firme de exploatare şi 7.000 de firme de prelucrare şi din industria mobilei. Aceste consecinţe ar adânci criza cu care se confruntă România acum”, transmite Ministerul Mediului.

„Stoparea tăierilor legale ar avea consecinţe negative şi pentru mediu. Cele aproximativ două milioane de metri cubi de lemn proveniţi din doborâturi de vânt ar ajunge să infesteze pădurea sănătoasă, aşa cum s-a mai întâmplat şi în alte ţări din Europa, iar consecinţele au fost extrem de grave”, se mai arată în comunicatul ministerul. Conform MAP, peste jumătate (52%) dintre pădurile României sunt proprietate privată, iar asta „ar însemna să se dea o interdicţie asupra fructificării proprietăţii private”. „Falimentul administratorilor de păduri, adică al celor care asigură acum paza, îngrijirea şi regenerarea pădurilor private, ar însemna o deteriorare a pădurilor şi imposibilitatea de a mai preveni tăierile ilegale”, mai arată Ministerul Mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.