Gratuit! Mii de proprietari din Cumpăna și Gârliciu au primit noile cărți funciare. Blaga: “ANCPI, prin OCPI Constanţa, va pune la dispoziţia primăriilor toate modificările drepturilor de proprietate”

0
754

Proprietarii a 9.000 de imobile din judeţul Constanţa primesc, începând de vineri, 26 iunie, noile cărţi funciare. Documentele au fost eliberate, gratuit pentru cetăţeni, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), susţinut de Guvernul României. Finanţarea a fost asigurată din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanţa.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând jos

ANCPI, instituţie aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), a finalizat lucrările de cadastru general în comuna Gârliciu din judeţul Constanţa. Noile cărţi funciare ale celor 7.374 de imobile au fost înmânate autorităţilor locale, vineri, 26 iunie. În comuna Gârliciu, lucrările de cadastru general au început în anul 2018 şi au vizat o suprafaţă totală de 6.571 de hectare. Finanţarea a fost asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin OCPI Constanţa.

Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, oameni în picioare

Celelalte 1.600 de imobile înregistrate gratuit în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară aparţin locuitorilor din comuna Cumpăna, unde lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor s-au desfăşurat pe sectoare cadastrale.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

La evenimentul de predare a noilor cărţi funciare au participat Laurenţiu Alexandru Blaga, preşedinte – director general al ANCPI, Ileana Spiroiu, director general adjunct al ANCPI, Aura Bozdoacă, subprefectul judeţului Constanţa, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna şi prim-vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), primarul comunei Gârliciu, Constantin Cimpoiașu şi Grecu Dorin Sasu, directorul OCPI Constanţa.

Gârliciu este prima comună din judeţul Constanţa care a fost cadastrată integral, însă treaba noastră nu se opreşte aici. ANCPI, prin OCPI Constanţa, va pune la dispoziţia primăriilor toate modificările drepturilor de proprietate, rezultate în urma procesului de înregistrare sistematică, pentru a susţine crearea şi menţinerea unei baze de impozitare reale. Practic, acesta este primul pas spre interconectarea sistemelor informatice ale autorităţilor locale şi centrale şi crearea unei baze de date comune, pentru eficientizarea activităţii“, a punctat Laurenţiu Alexandru Blaga, preşedintele – director general al ANCPI.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local al primăriilor. Menționăm faptul că primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, ca reprezentant legal al Asociației Comunelor din România – Filiala Județeană Constanța, a organizat, vineri, la Prefectura Constanța, o întâlnire de lucru cu privire la noutățile legislative din domeniul cadastrului imobiliar.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.