Minerii de la Lupeni continuă protestul și în a șasea zi, deși li s-a promis plata salariilor restante săptămâna viitoare

0
113
Foto: Radio România Actualități

Pentru a şasea zi consecutivă, minerii de la Lupeni protestează în subteran, deoarece nu le-au fost plătite salariile la timp. Guvernul promite că până în 26 februarie le vor fi virați banii.

Aproximativ 80 de mineri de la Lupeni continuă protestul în subteran, declanşat în urmă cu șase zile, deoarece nu şi-au primit salariile la timp.

Sâmbătă, 20 februarie a.c., o parte dintre ei au ieşit la suprafaţă pentru a primi alimente, haine şi medicamente, după care au revenit în subteran.

Tot sâmbătă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a promis că până pe 26 februarie vor fi plătite salariile restante minerilor, dar aceștia nu renunță la protest.

„La începutul săptămânii viitoare vor primi banii, am anunţat acest lucru. Prefectul a spus că până în data de 26 s-a înţeles cu sindicatele. Noi am venit cu mai mult în Guvern, am accelerat procedura, am publicat Ordonanţa de Urgenţă în Monitor vineri seară. În paralel, Ministerul Muncii a redactat deja normele de aplicare, modificarea normelor vechi în aşa fel încât să cuprindă şi modificările din ordonanţă şi, dacă este avizată luni, luni vom face şi şedinţă de Guvern. Mai trebuie avizată de două ministere, Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Externe, fiind vorba despre o directivă europeană. Vom face luni şedinţă de Guvern, dacă nu marţi, va fi publicată în aceeaşi zi.

În paralel, cei de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă  Hunedoara aşteaptă de la conducerea Complexului Energetic Hunedoara – şi am înţeles că deja se lucrează şi transmit informaţii – aşteaptă statele de salarii, justificarea salariilor, pentru a putea face plăţile.

Deci în prima jumătate a săptămânii viitoare vor primi banii“, a spus Virgil Popescu la Digi 24.

Angajații Complexului Energetic Hunedoara vor fi plătiți, în următoarele trei luni, prin Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Hunedoara, imediat ce vor fi publicate în Monitorul Oficial normele de aplicare a ordonanței adoptate de Guvern în acest sens.

Potrivit ministrului Popescu, ei vor primi pe 26 februarie a.c. drepturile salariile pe care trebuiau să le încaseze în data de 15 februarie a.c.

Din cauza protestului minerilor de la Lupeni, Termocentrala Mintia din județul Hunedoara a fost oprită, astfel că peste 4.500 de apartamente din Deva au rămas fără apă caldă și căldură.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.