Ministerul Culturii nu a făcut mai nimic pentru salvarea Pasarelei Regale din Mamaia, deși a promis acest lucru

0
591

Deși noii parlamentari de Constanța se laudă că au transmis diverse interpelări și există și promisiunea ministrului că va reabilita Pasarela Regală din Mamaia, din dreptul Cazinoului, Ministerul Culturii nu a făcut mai nimic până acum în acest sens: doar a transmis două adrese.

Ministerul Culturii și-a anunțat intenția de a prelua Pasarela Regală din stațiunea Mamaia în administrarea Institutului Național al Patrimoniului, în scopul restaurării monumentului istoric cu fonduri europene, încă din luna februarie a anului trecut.

Reamintim că pasarela din Mamaia face parte din Ansamblul Cazinoului, care a fost inaugurat în anul 1935, în prezenţa Regelui Carol al II-lea. Alături de Cazino, ea reprezenta centrul de atracție din stațiunea, în perioada interbelică, mai ales pentru că găzduia singurul bar maritim al Europei. Chiar așa este inclusă în Lista Monumentelor Istorice – Pod cu bar maritim -, la poziția 600.

Pasarela Regală aparține actualei firme Litoral S.A., care se află în curs de lichidare. Singura soluție ca să fie restaurată este ca una dintre instituțiile publice să o preia în administrare, iar apoi să o reabiliteze, cel mai probabil cu fonduri europene, în exercițiul financiar 2021 – 2027. Statul Român are drept de preemțiune asupra monumentelor istorice, astfel că oricărei instituții publice i-ar fi cel mai ușor să o cumpere. Fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz, și-a dorit ca aceasta să fie cumpărată de către C.J.C., cu 31.000 de euro, conform unei evaluari a Litoral S.A., dar consilierii județeni nu au fost de acord cu proiectul său.

Așa că a promis Ministerul Culturii că va prelua Podul cu bar maritim din dreptul Casinoului Mamaia și îl va reabilita cu fonduri europene, dar până acum nu s-a întâmplat nimic.

La solicitarea Focus Press, organul central al administrației de stat care conduce cultura României a transmis că, până în acest moment, tot ce a făcut a fost să trimită două adrese.

„Monumentul istoric Pod cu bar maritim se află în domeniul public al statutului și în administrarea Litoral S.A., societatea aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. În contextul situației juridice a monumentului, Ministerul Culturii a transmis o solicitare fostului Minister al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin care ne-am arătat intenția de a prelua, prin transfer, acest monument, în scopul de a-l proteja și a-l valorifica. Astfel, Ministerul Culturii intenționează ca, după efectuarea transferului, să dea monumentul istoric în administrarea Institutului Național al Patrimoniului.

Având în vedere faptul că Ministerul Culturii nu primit niciun punct de vedere cu privire la transferul propus, a fost reiterată această solicitare în atenția Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului“, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pentru Focus Press.

Adică s-au trimis două hârtii, ministrul Economiei nu a răspuns, până acum, la niciuna, iar ministrul Culturii nu a făcut niciun alt demers. Păi dacă doi miniștri, colegi de Guvern, nu sunt în stare să rezolve nici măcar atâta lucru, transferul unui monument istoric de la un minister la altul – adică acesta rămâne tot în domeniul public al statului, nu se schimbă mai nimic -, ce să mai vorbim de rezolvarea altor probleme, grave?!?

Măcar Ministerul Culturii știe că Pasarela Regală din Mamaia poate fi reabilitată cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, în cadrul axei dedicate protejării patrimoniului, „dar și din alte axe – de exemplu dezvoltarea turismului, creșterea eficienței energetice (???) –, pe care I.N.P. le poate accesa după preluarea în administrare a monumentului istoric“, după cum ne-a mai declarat ministrul Culturii.

Procedura de obținere a terenului de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral se va face în corelare cu procedura de preluare a monumentului istoric, se mai arată în răspunsul Ministerului Culturii.

Așadar, în acest ritm, până se vor putea demara lucrările pentru restaurarea sa, pasarela din Mamaia se va dărâma și va rămâne doar o amintire, singura soluție de a o revedea, măcar, fiind fotografiile.

Poate noii parlamentari de Constanța vor lăsa deoparte postările pe Facebook despre interpelările și întâlnirile la care participă pentru salvarea patrimoniului istoric de la malul Mării Negre și vor face, cu adevărat, ceva în acest sens. Altfel au ajuns degeaba deputați și senatori!

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.