Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul său palestinian despre combaterea pandemiei COVID-19

0
995
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut marţi, 30 iunie a.c., o convorbire telefonică cu ministrul Afacerilor Externe şi al expatriaţilor, Riad Malki, la solicitarea acestuia. Ministrul Bogdan Aurescu şi omologul palestinian au realizat şi un schimb de opinii cu privire la stadiul combaterii pandemiei de COVID-19, fiind de acord asupra importanţei solidarităţii internaţionale şi a proiectelor de cooperare la nivel global.

Riyad Malki, ministrul de Externe al Autorităţii Palestiniene ...
Ministrul Afacerilor Externe şi al expatriaţilor, Riad Malki


Totodată, cei doi miniştri au trecut în revistă stadiul relaţiilor bilaterale, evidenţiind interesul pentru continuarea şi aprofundarea cooperării dintre cele două ţări. Şeful diplomaţiei române a reiterat sprijinul constant al României pentru consolidarea instituţiilor palestiniene, la nivel bilateral, dar şi în cadrul iniţiativelor UE şi ale ONU. Cei doi oficiali au agreat că trebuie continuate eforturile pentru generarea substanţei necesare în vederea bunei organizări a următoarei reuniuni a Comitetului Inter-guvernamental bilateral, care ar putea avea loc anul viitor la Ramallah şi a cărui ultimă reuniune a avut loc în decembrie 2018 la Bucureşti.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat semnificaţia aparte a comunităţii de români care contribuie la întărirea suplimentară a relaţiilor bilaterale şi a exprimat mulţumiri pentru sprijinul oferit comunităţii de către autorităţile palestiniene. A asigurat, de asemenea, că România va continua să încurajeze, inclusiv prin acordarea de burse, studiile tinerilor palestinieni în ţara noastră.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, susţinerea constantă a României în ceea ce priveşte aprofundarea relaţiilor dintre UE şi guvernul palestinian şi stabilirea unui cadru de cooperare consolidat.

Ministrul Bogdan Aurescu a adresat omologului său invitaţia de a efectua o vizită la Bucureşti, atunci când situaţia o va permite, propunerea fiind acceptată cu deschidere de către interlocutor.

Pe agenda discuţiei s-au aflat şi subiectele de interes comun din regiune, cu accent pe stadiul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu şi al dinamicii aspectelor de securitate.

În ceea ce priveşte Procesul de Pace, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat poziţia constantă a României în ceea ce priveşte susţinerea soluţiei celor două state, Palestina şi Israel, care să coexiste în pace şi securitate, aceasta fiind singura opţiune durabilă şi viabilă care răspunde aspiraţiilor ambelor părţi. A arătat că România s-a pronunţat în mod constant, inclusiv la nivel UE sau la nivel bilateral, cu privire la necesitatea evitării oricăror acte unilaterale ale părţilor, respectarea dreptului internaţional, precum şi pentru angajarea ambelor părţi într-un dialog constructiv cu reluarea negocierilor directe între cele două părţi implicate, în vederea identificării unei soluţii durabile. A evidenţiat rolul pe care UE, inclusiv România care are foarte bune relaţii cu ambele părţi, israeliană şi palestiniană, îl poate juca pentru creşterea încrederii între părţi. De asemenea, a subliniat importanţa implicării Statelor Unite în proces, fără acestea neputând fi garantată o soluţie durabilă a Procesului de Pace.

Ministrul palestinian de externe a exprimat apreciere pentru poziţia constructivă, echilibrată şi moderată a României pe acest dosar, precum şi pentru sprijinul acordat în mod constant instituţiilor palestiniene.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.