Ministrul Educației, despre reluarea cursurilor față în față în universități: „Problema nu este prezenţa studenţilor în amfiteatre, săli de curs, laboratoare, ci prezenţa lor în căminele studenţeşti”

0
54

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, atrage atenția asupra faptului că, în cazul universităților, principala problemă care apare odată cu începerea celui de-al doilea semestru, este cea a căminelor studențești, unde nu poate exista un control cu privire măsura în care sunt respectate regulile de protecție sanitară.

“Sunt multe universităţi care se pregătesc deja să ia decizia de prezenţă fizică alternativă a studenţilor. Asta înseamnă că sunt universităţi care  organizează partea de curs online, iar partea de laboratoare, lucrări practice, proiecte, cu prezenţă fizică. E importantă această alternanţă pentru a reduce la jumătate numărul de studenţi din fiecare cămin. Semestrul are 14 săptămâni şi pot veni 7 săptămâni prezenţă online, alte 7 săptămâni prezenţă fizică, după care cealaltă jumătate revine cu prezenţă fizică. Cei care au fost cu prezenţă fizică, trec în online. Acesta este sistemul pe care multe universităţi îl vor propune. Rugămintea mea a fost, către colegii rectori, de a anunţa cu cel puţin o săptămână înainte modul în care va începe semestrul doi pentru ca studenţii să aibă timp, mulţi vin din ţară”, a explicat ministrul Educației, la Antena 3.

În acest context, Sorin Cîmpeanu s-a referit și la situația din căminele studențești.

Dacă mă întrebaţi pe mine, pentru că am o oarecare experienţă de rector, pot să vă spun că problema nu este prezenţa studenţilor în amfiteatre, săli de curs, laboratoare, problema este prezenţa studenţilor în căminele studenţeşti, acolo unde, cu toţii ştim, este mult mai greu de păstrat…”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre modul în care se va desfășura semestrul al doilea în universități, pe 14 ianuarie, atunci când a pus pentru prima dată problema revenirii la cursurile față în față în învățământul preuniversitar.

”Foarte pe scurt și despre universități – având în vedere că fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități, având în vedere autonomia universitară, însă, evident, dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcționează și preuniversitarul”, spunea atunci șeful statului.

Câteva sute de cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate în acest interval, mai precis, de când elevii au reveni în școli, față în față, atât în rândul elevilor, cât și al cadrelor didactice. Cu toate acestea, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu spune însă că, în acest moment, din punct de vedere epidemiologic, situația nu este îngrijorătoare.

“Aceşti 290 de elevi, din fericire asimptomatici sau cu forme foarte uşoare, sunt 1 la 10.000, deci o rată de infectare mult inferioară ratei generale de infectare. Sunt 200 din 136.000 de clase. Din perspectivă epidemiologică, situaţia nu este îngrijorătoare”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.