Ministrul Mediului vrea să confiște toate navele părăsite din Deltă

0
419

Aflat într-o vizită de lucru la Tulcea, după inaugurarea primei nave de croazieră în Delta Dunării, Barna Tánczos a declarat că toate navele părăsite trebuie inventariate și confiscate.

Barna Tánczos, ministrul Mediului, a vizitat judeţul Tulcea, ocazie cu care s-a întâlnit cu primarul municipiului-reședință, Ștefan Ilie, cu parlamentari, dar și cu șeful Agenției Județene pentru Protecţia Mediului. În plus, acesta a participat la inaugurarea primei nave de croazieră din Delta Dunării, nava Diana, alături de reprezentanți ai Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, co-organizator al evenimentului. Odată urcați pe vas, turiștii vor vizita, timp de șapte zile, cele trei brațe ale Dunării – Chilia, Sulina și Sfântul Gheorghe -, cu escale în diferite localități, inclusiv în orașul Ismail din Ucraina.

După eveniment, Barna Tánczos a făcut mai multe declarații, subliniind că Delta Dunării trebuie protejată din toate punctele de vedere, pentru o dezvoltare durabilă a acestei zone, extrem de valoroase în privința turismului, biodiversității și a ariilor naturale protejate. Astfel, trebuie luate măsuri dure, chiar și pe termen lung, și sancționate ilegalitățile, oricare ar fi acestea, consideră ministrului Mediului.

În plus, oficialul a precizat că o altă problemă ce trebuie rezolvată cât mai urgent în Delta Dunării este inventarierea tuturor navelor părăsite din Rezervaţie.

„E nevoie de o colaborare cu unităţile administrativ-teritoriale, cu A.R.B.D.D. şi instituţiile care răspund de zonele de acostare, să putem inventaria, în cel mai scurt timp, navele părăsite peste tot prin Deltă, ca să curăţăm Delta de aceste deşeuri, care pot însemna valori recuperabile prin revalorificare şi introducerea lor în economia circulară.

Măsurile coercitive ajută, până la urmă, la educarea celor care nu înțeleg să respecte legea.

Trebuie să lucrăm continuu pentru ca Delta să nu fie sufocată de gunoiul menajer sau distrusă de foc“, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Acesta se va întâlni și cu reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, pentru a discuta de tarifele percepute şi de sancţiunile ce pot fi aplicate pentru distrugerea biodiversităţii.

„Vom discuta și despre administrarea plajelor, deoarece sunt zone în care nu este voie să facem turism, iar acestea trebuie protejate“, a mai spus Tánczos.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.