Minunata poveste a Palatului Regal din Constanța istorisită de Doina Păuleanu

0
3681
Tribunalul Constanța

Focus Press vă propune un exercițiu de imaginație. Să ne întoarcem în timp, acum peste 100 de ani, căutând în istoria micii urbe a Constanței, orașul de la malul Mării Negre, atât de iubit de Familia Regală a României, locul unde Majestățile Sale și-au lăsat atât de adânc amprenta. Ne-a lăsat moștenire, nouă, urmașilor lor, clădiri impresionante, clădiri care și astăzi stau neclintite. 

Desigur că unele dintre acestea au fost lăsate să se “descompună”, lăsate paragină, de-a lungul timpului, administrațiile locale concentrându-se pe alte lucruri mai puțin importante, pentru că, trebuie să cunoaștem cu toții acest lucru, clădirile istorice sunt o moștenire extrem de valoroasă, pe care noi am primit-o de-a gata, singura noastră grijă era să le punem din nou în valoare.  

Avem foarte multe exemple la malul mării, iar cel mai cunoscut este chiar simbolul orașului, Cazinoul, imobil impunător, construit tot pe vremea Regelui Carol I, iar lista continuă cu Palatul Regal, primul palat din Constanța, Pavilionul Regal (Cuibul Reginei), Vila Regală din stațiunea Mamaia,  Portul din Constanța, cea mai importanta investiție din România, administrată de-a lungul vremii prost, după perioada regală. 

Ceea ce este cu adevărat trist și dezolant, lăsându-ne tuturor un gust amar, este faptul că lăsăm într-un colț întunecat, într-o groapă a nepăsării, istoria atât de minunată și importantă a urbei noastre, uitându-ne la alte orașe cum își valorifică imobilele importante cu o încărcătură istorică, poate, la fel de importantă ca a clădirilor istorice din Constanța. 

Le vom trece în revistă, pe rând, iar în ediţia de astăzi vom așterne note istorice și povești despre Palatul Regal din Constanța, unde astăzi funcționează Tribunalul Constanța, situată pe strada Traian, la numărul 33, monument istoric de categoria A. 

Palatul Regal a fost prima reşedință regală la Marea Neagră. Construcţia acestuia a început în anul 1902, fiind finalizată în 1906, an în care Regele Carol I își serba cele patru decenii de domnie. 

Însă cine mai bine ca directorul Muzeului de Artă din Constanța și istoricul de artă, Doina Păuleanu, să ne povestească despre impresionanta clădire?

“Construcția acestei clădiri s-a întâmplat începând cu anul 1903 când prefectul Scarlat Vârnav se gândeşte să construiască şi o reşedinţă regală. Locuinţa regelui Carol I şi a reginei Elisabeta de pe strada Traian era utilizată foarte mult de perechea regală în timpul verii. Edificiul este încadrat astăzi între Cercul Militar (fosta Prefectură a Constanţei) şi Judecătorie, care a fost Tribunalul. Este atribuit ca spațiu pentru această construcție o grădină care se numea Belvedere și care ocupă actualul loc pe care se află Cercul Militar. Odată cu Prefectura, autoritățile locale hotărăsc să construiască și un Palat Regal pentru sosirile regelui Carol I la Constanța și în același timp se construiește și Judecătoria. Deci cele trei clădiri care au existat până astăzi sunt construite pe rând între 1903-1908. Sigur că și aici sunt discuții foarte lungi pentru că aceste teren era de fapt o râpă către port și se spunea că orice ai construi aici nu o să reziste; la vremea aceea nu se știau a se face planuri de rezistență și de fundație și atunci, sigur că se emiteau nenumărate presupuneri. Totuși clădirea s-a construit, a fost construită de antrepriza Lescovar, una dintre cele mai importante din Constanța și cele trei clădiri, iată, că au rezistat până astăzi. Planuri s-au făcut de către mai mulți arhitecți, primul dintre ei a fost Louis Blanc, arhitect elvețian care s-a stabilit la București, dar el moare în anul 1903 și este înlocuit o serie de arhitecți ai ministerului de resort, pentru că este o construcție care se face din finanțare guvernamentală, iar apoi se sfârșește prin a fi adoptat ca diriginte al celor trei construcții Daniel Renard, arhitectul care a proiectat şi Cazinoul. El nu numai că reușește să coordoneze aceste trei șantiere dar se implică atât cât se putea pentru că planurile erau deja elaborate, în decorarea clădirii centrale care este clădirea palatului adăugând câteva elemente Art Nouveau, de fapt, singurele pe care construcția le și are față de un proiect preexistent. Sigur că a fost o mare bucurie pentru familia regală să aibă o reședință aici. Regele Carol I venea foarte des, încă nu se inaugurase construcția Portului și majestatea sa urmărea îndeaproape această construcție, de fapt o mare investiție a României, de asemenea regina Elisabeta care iubea foarte mult marea, dar la un moment dat, Regina Elisabeta se simte prea simte prea departe de mare în acest palat și atunci Regele Carol I ca în anul 1910 să îi construiască împreună cu Anghel Saligny Pavilionul Regal, ulterior Regina Maria redenumindu-l Cuibul Reginei. Totuși, și Regina Elisabeta a apucat să stea aici, în acest castel. În momentul în care familia regală a optat pentru Pavilionul Regal din Port, clădirea Palatului Regal a fost vândută în cele din urmă Curții de Apel care se și înființa atunci și o lungă perioadă aici a funcționat Curtea de Apel care a fost reînființată după 1990, avându-și sediul tot acolo”, relatează, pentru Focus Press, Doina Păuleanu.

“Din Palatul Regal nu au rămas foarte multe elemente, mai erau în interior niște elemente de stucatură dar care au aparținut celor care au restaurat și au adaptat castelul pentru funcția de Curte de Apel, însă istoria da rămâne și construcția consemnează primul castel, Palat Regal pe care l-a deținut familia Regală la Constanța, următorul a fost Pavilionul Regal apoi Castelul de la Mamaia (Vila Regală din Mamaia), după aceea Regina Maria s-a mutat cu totul la Balcic. Ce mai trebuie spus, că aici în curte acestor construcții s-a dat și masa imperială, seara, când a venit Țarul Nicolae al Doilea (al Rusiei), la 1 iunie 1914. În curtea Palatului Regal s-a construit de către arhitectul Petre Antonescu o butaforie de fapt, după aceea a fost dărâmată, dar care era de o eleganță extraordinară, în care să încapă mesenii și care să aibă și fastul necesar pentru o masă la care participa familia imperială rusă și familia regală românească, fiind ultima întâmplare memorabilă care leagă istoria familiei regale de această construcție, ulterior, sigur că sunt nenumărate lucruri importante care s-au întâmplat la Curtea de Apel, dar ele țin de istoria justiției și mai puțin de istoria socială a Constanței”, a mai istorisit, pentru Focus Press, istoricul de artă.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.