Misiune de sprijin sanitar în SUA: cadrele medicale de la Spitalul Militar se întorc în Constanța!

0
570
Medicul Costin Aurelian Ardeleanu

Echipa Ministerului Apărării Naționale (MApN) care a executat, timp de două săptămâni, o misiune în SUA pentru a oferi sprijin autorităţilor statului Alabama, în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19, se va întoarce miercuri, 10 iunie a.c., în ţară.

Cei 15 militari şi civili din Ministerul Apărării activează în domeniul medical – cinci medici şi cinci asistenţi medicali care fac parte din personalul spitalelor militare de urgenţă din Braşov, Constanţa, Craiova, Galaţi, Piteşti şi Timişoara – şi în domeniul apărării chimice, biologice, radiologice şi nucleare – cinci ofiţeri cu experienţă în domeniu din Statul Major al Apărării şi Statul Major al Forţelor Terestre.

Două cadre medicale din Constanța fac parte din echipa care a plecat la finele lunii mai, în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a oferi sprijin autorităților statului Alabama, în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19. Discutăm despre medicul Costin Aurelian Ardeleanu, medic primar ATI, la Spital Militar de Urgenţă ”Dr. Alexandru Gafencu” din Constanţa și şi plutonierul major Florin Rizea, asistent medical principal la aceeași unitate de tratament.

Cooperarea dintre România şi statul Alabama se desfăşoară sub auspiciile programului de parteneriat statal (State Partnership Program) lansat în anul 1993, program coordonat de Comandamentul Forţelor Americane din Europa (USEUCOM).

Până în prezent, au fost desfăşurate mai mult de 200 de acţiuni bilaterale între România şi Alabama, cu accent pe creşterea interoperabilităţii dintre structurile militare, la standarde NATO, promovarea stabilităţii la nivel guvernamental, asistenţă în dezvoltarea instituţiilor democratice şi a mecanismelor economiei de piaţă, sprijin pentru autorităţile civile, furnizarea de ajutor umanitar, precum şi sprijin în procesele de dislocare şi susţinere a detaşamentelor militare române în teatrele de operaţii“, potrivit MApN. 

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.