Mitingurile au dat rezultate: toți medicii și personalul auxiliar implicat în tratarea bolnavilor de COVID-19 vor beneficia de sporuri

0
3551

După două luni de proteste, Guvernul Orban a aprobat revendicările personalului medico-sanitar și auxiliar sanitar care tratează bolnavii de COVID-19, privind acordarea unitară și echitabilă a sporului de epidemie. Acum toți vor primi acest spor, pe durata stării de alertă și/sau urgență, și 60 de zile după, iar sursa de finanțare a acestuia este clar precizată, pentru a nu mai fi la mâna guvernanților.

Vineri și luni, 07.12.2020, au fost publicate în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern 1035/2020 și Ordonanța de Urgență 209/2020, care specifică clar acordarea sporului de epidemie întregului personal medico-sanitar și auxiliar sanitar implicat în activitățile specifice pandemiei (tratarea, monitorizarea, depistarea, transportarea etc. a bolnavilor de COVID-10). Prin urmare, tot personalul din spitalele nominalizate COVID-19, precum și din secțiile și compartimentele din celelalte spitale implicate în activitățile specifice pandemiei va beneficia de acordarea acestui spor.

Se va acorda un spor de minimum 75% și maximum 85% pentru personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar din unitățile medicale, iar personalul din cadrul serviciilor de ambulanţă, care nu sunt unități sanitare publice, va beneficia și el de un spor de 80%. Acest sport va fi acordat pe durata stării de alertă și/sau urgență, și 60 de zile după. În plus, nu mai este necesară eliberarea buletinelor de determinare sau expertizare a locurilor de muncă, așa cum se cerea până acum. Mai mult, a fost precizată clar sursa de finanțare a sporului, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, pentru spitale, respectiv bugetul de stat, pentru serviciile publice de ambulanță, pentru ca guvernanții să nu mai poată stopa acordarea acestui spor deoarece în legislație aceasta nu este indicată.

„Se produce o dreptate, o intrare în normalitate. Tot personalul sanitar implicat în activități specifice pandemiei va primi un spor cuprins între 75% – 85%. Acesta era prevăzut în Regulamentul de sporuri acordate în perioada epidemiilor grave, dar se acorda doar în urma unui ordin de ministru, care stabilea că ne confruntăm cu o astfel de epidemie. Acum ne confruntăm cu pandemia de COVID-19, dar nu se acorda întregului personal sanitar implicat. Dacă acum nu ne încadram în aceste reglementări legislative, atunci care epidemie este gravă? În plus, aveam colegi care lucrau în condiții asemănătoare de muncă, dar primeau sporuri diferite sau deloc.

Vineri (04.12.2020 – n.r.) a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern care prevede acordarea unitară și echitabilă a sporului de epidemie, iar astăzi (07.12.2020 – n.r.), Ordonanța de Urgență prin care se specifică sursa de finanțare a acestor sporuri, bugetul asigurărilor de sănătate, altfel ne trezeam iar că sporul nu se acordă pentru că nu e aceasta nu e indicată clar în legislație“, a explicat Nicolae Manea, președintele Sindicatului Sanitas Constanța.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.