Modernizarea zonei centrale din Constanța va fi finalizată la mijlocul anului 2026. Lucrările sunt terminate în procent de aproximativ 90%, însă problema majoră, pentru care au apărut întârzieri, a fost rezilierea contractului cu Meva Concept, firma care a câștigat licitația. Proiectul era finanțat, anterior, prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 și ar fi trebuit să fie finalizat până la 31 decembrie 2023. Acesta a fost fazat, iar noua sursă de finanțare este Programul Regional Sud – Est 2021 – 2027, Primăria Constanța semnând noul contract.
Primăria Constanța a reziliat contractul cu firma Meva Concept, cea care se ocupa de reabilitarea zonei centrale. Municipalitatea a emis în data de 17 mai 2024 o notificare către societate. Potrivit reprezentanților administrației locale, motivul a fost nerespectarea obligațiilor contractuale. Unul din subcontractorii firmei Meva a fost societatea Mooz Service, care se ocupă în continuare de lucrări și care nu a fost afectată de încheierea contractului.
Potrivit reprezentanților administrației locale, „contractul de execuție lucrări a fost reziliat, urmând a se demara o nouă procedură de achiziție pentru restul. Am semnat contractul de finanțare. Sunt cheltuieli care sunt eligibile și altele care nu sunt eligibile. Noul termen de finalizare pentru proiectul «Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța» este iulie 2026“.
Obiectivul general al proiectului este reprezentat de promovarea mobilității urbane durabile, prin regenerarea urbană a zonei centrale, printr-o serie de măsuri care să conducă la creșterea accesibilității și mobilității pietonale. Astfel, prin proiect se urmărește majorarea cotei modale a deplasărilor pietonale și cu bicicleta, prin transformarea segmentului străzii Ștefan cel Mare într-o esplanadă pietonală modernă și modernizarea infrastructurii pietonale (trotuare şi zone shared-space) pe străzile adiacente, dar şi prin crearea de benzi dedicate pentru transportul public şi de piste de biciclete pe Bulevardul Ferdinand şi pe strada Mircea cel Bătrân.
De asemenea, se dorește ca utilizarea autoturismelor în zona centrală a municipiului să devină mai puțin atractivă, prin restricționarea accesului acestora în zona de intervenție a proiectului, creându-se, astfel, condițiile pentru creșterea cotei modale a deplasărilor pietonale şi cu bicicleta şi reducerea emisiilor de echivalent CO2.
Precizăm că după recepția lucrărilor, Primăria Constanța intenționează să semneze un acord-cadru, pe o durată de patru ani, pentru lucrările de întreținere și menținere a dotărilor urbane, spațiilor verzi și iluminatului public de pe strada Ștefan cel Mare. Valoarea contractului este de 28.004.967 de lei, fără TVA.
Mihaela GIUGLEA
arata un centru modernizat?
Chitacule, ai vizitat Oradea?
Constanța a devenit un cartier îmbrățișat și aglomerat.
Unde s-au tocat muuulti bani.
Care au fost motivele rezilierii, cine din cei doi parteneri nu a respectat clauzele contractuale, si ce sanctiuni a primit ce care se fac vinovati? Sau in contract NU s-au prevazut sanctiuni?!!!