Mulți bucătari de pe litoral nu cunosc regulile de bază privind igiena alimentației publice

0
768
Control în restaurant. FOTO DSVSA

Activitatea Comandamentului sezonului estival 2021 s-a desfășurat în perioada 17 iulie – 28 august a.c., timp de șase săptămâni, în care s-au desfășurat trei serii de controale.

Au activitat 21 de echipe de control din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța și 21 de delegați din cadrul altor direcții sanitar-veterinare județene. Repartizarea echipelor pe fiecare stațiune turistică în parte s-a realizat în raport cu numărul unităților de alimentație publică și comercializarea alimentelor înregistrate sanitar-veterinar, astfel încât la finalul acțiunii să fie inspectate toate acestea.

Inspectorii au verificat 1.284 de unități din cele șapte zone de interes: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie Nord și Sud, Costinești, Mangalia și Vama Veche.

Pentru abaterile de la legislația sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor constatate de către inspectori, în urma controalelor au fost aplicate 225 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.877.200 de lei.

„La aceste controale principalele neconformități constatate au fost:

  • manipularea necorespunzătare a produselor alimentare,
  • depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare,
  • comercializarea directă către consumatorul final în spații neaprobate sau neautorizate sanitar veterinar,
  • nerespectarea condițiilor de igienă.

Cauza importantă a acestor neerguli constatate a fost personalul angajat neinstruit, din cauza fluctuației forței de muncă, bucătarii și ajutorii de bucătar care nu cunosc regulile de bază privind igiena alimentației publice și care nu coordonează activitatea lor din blocurile alimentare și spațiile anexe.

Principalele unități care au fost inspectate au fost reprezentate de blocurile alimentare din incinta taberelor școlare, respectiv a cantinelor sau a restaurantelor unde pregătesc sau servesc mâncările gătite grupurilor de copii. Acestea au fost urmate de controale la nivelul unităților de alimentație publică și comercializarea alimentelor care au fost sancționate anul precedent“, a declarat Ionuț Iusco, directorul executiv al DSVSA Constanța.

În sezonul estival 2021, nu au fost înregistrate episoade de toxiinfecții alimentare care să pună în pericol sănătatea publică ca urmare a consumului de alimente.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.