Muncitorii firmei care restaurează Cetatea Carsium din Hârşova nu şi-au primit banii din septembrie! Proiectul, deocamdată blocat

0
2185

Muncitorii angajați de Actaeon Invest S.A. pentru săpăturile arheologice de la Cetatea Carsium, necesare demarării restaurării acesteia, sunt iar neplătiți. Aceștia ne-au sesizat că firma nu le-a mai plătit, din nou, salariile de câteva luni, acuzând că cei de la Consiliul Județean Constanța nu le-ar fi virat o nouă tranșă de bani. Vicepreședintele administrației județene susține, însă, că Actaeon nu a finalizat proiectul tehnic și celelalte documentații tehnico-financiare în termen, așa că nici nu poate fi vorba de o nouă plată, ci dimpotrivă curg penalitățile pentru aceasta.

Încă din luna septembrie 2020 vă anunțam că muncitorii firmei care restaurează Cetatea Carsium, localnici din Hârșova, au mers la Primărie pentru a se plânge edilului-șef că nu sunt plătiți și vor să intre în grevă. Administrația locală nu avea, însă, cum să îi ajute, deoarece proiectul de restaurare, conservare, amenajare și valorificare a monumentului istoric nu îi aparține, este al Consiliului Județean Constanța. Și nici administrația județeană nu avea cum să intervină, deoarece aceștia nu erau angajații săi, ci ai firmei contractate pentru executarea lucrărilor, Actaeon Invest S.A., liderul asocierii S.C. , Actaeon Invest S.A. – Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL – S.C. Princer S.A. – Specialist Smart Group, care va realiza toate intervențiile necesare pentru reabilitarea cetății.

Lucrurile s-au rezolvat pe moment, dar situația a reapărut, muncitorii având, iar, de încasat câteva salarii restante. Iar reprezentanții firmei ar acuza că nu are fondurile necesare deoarece Consiliul Județean Constanța nu a livrat o nouă tranșă de bani. Și nici nu o să primească prea curând, potrivit vicepreședintelui C.J.C., Petre Enciu, deoarece nu a finalizat proiectul tehnic și celelalte documentații tehnico-financiare, pe care trebuia să le predea de două luni. Și nici nu a obținut toate avizele și toate autorizațiile necesare. Așa că au început să curgă penalitățile pentru Actaeon, deși aceasta a solicitat administrației județene modificarea termenului, motivând cu tot felul de situații nerespectarea termenului. Însă neglijarea acestora va conduce la nefinalizarea proiectului și, implicit, la pierderea finanțării europene obținute pentru restaurarea Cetății Carsium.

Fondatorul și acționarul Actaeon Invest, Cezar Vlădoianu, nu a răspuns apelurilor și mesajelor Focus Press, pentru a-și prezenta punctul de vedere.

Proiectul de restaurare, blocat deocamdată de Ministerul Culturii

Actaeon Invest S.A. ar avea probleme să prezinte Consiliului Județean Constanța toate documentațiile și autorizațiile deoarece Comisia Națională de Arheologie nu este de acord cu raportul de cercetare arheologică înaintat și cu soluțiile tehnice propuse pentru restaurarea Cetății Carsium, după finalizarea aproape în totalitate a săpăturilor arheologice. Din această cauză, Ministerul Culturii nu a eliberat avizul pentru continuarea proiectului, iar acesta este blocat, deocamdată.

Trebuie menționat că, înainte de depunerea proiectului spre finanțare, Comisia Națională de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii a avizat studiul de fezabilitate întocmit, dar acum nu ar mai fi de acord cu soluțiile tehnice propuse pentru restaurarea cetății de la Hârșova, potrivit unor surse. Nici unii dintre reprezentanții Comisiei Naționale Limes, tot din cadrul ministerului, care urmărește respectarea criteriilor de integritate și autenticitate ale UNESCO în cazul restaurării obiectivelor antice de pe teritoriul României, nu ar mai dori ca acest proiect să continuie, preferând chiar ca vestigiile să rămână îngropate, numai să nu fie distruse în urma reabilitării.

Din păcate, în urma scandalului iscat de proiectul de restaurare a Cetății Capidava, care a afectat, de fapt, monumentul istoric, nerespectându-se adevărurile istorice și multe vestigii fiind îngropate în ciment (plus că a intervenit D.N.A.-ul), specialiștii din comisiile naționale din cadrul Ministerului Culturii se tem să mai acorde avizele necesare atunci când vine vorba de Constanța.

Rămâne de văzut ce va decide Comisia Națională de Arheologie zilele următoare, în urma analizării noului raport depus de către Actaeon Invest.

Între timp, proiectul de restaurare al cetății de la Hârșova este blocat, șanțurile și gropile săpate au rămas neacoperite, vremea specifică iernii afectează ce a mai rămas din cetatea antică, iar acestea sunt un pericol pentru copiii localnicilor care intră în situl arheologic ca să se joace.

Vom reveni.

Valentin ISPAS     

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.