RAEDPP se pregăteşte pentru reabilitarea mai multor imobile din centrul oraşului, cu bulină roșie

0
861
Imobil al RAEDPP, situat pe Tomis nr.62

Odată cu schimbarea conducerii administrației locale, s-a tot anunțat în spațiul public că mulți dintre angajații Primăriei nu au condiții decente de lucru și că se plătesc sume foarte mari pentru închirierea unor spații în care funcționează diferite servicii ale Municipalității. În urmă cu aproximativ două săptămâni, a fost numit și un nou director la Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța, iar regia a obținut marți mai multe certificate de urbanism pentru reabilitarea unor clădiri din administrarea sa.

La sfârșitul lunii decembrie 2020, izbucnea un scandal în oraș, deoarece mai mulți constănțeni, chiriași în imobilul aflat în administrarea R.A.E.D.P.P. de pe B-dul Tomis nr. 56, se plângeau că au fost somați să se mute în plină iarnă, altfel vor fi evacuați în 30 de zile. De la 1 martie a.c., clădirea ar urma să intre într-un proces de reabilitare, pentru a fi amenajate birouri necesare Primăriei Municipiului Constanța. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu aceștia, dacă Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța va reuși să le pună la dispoziție alte locuințe și dacă aceștia le vor accepta.

Săptămâna trecută, viceprimarul Florin Cocargeanu anunța că vrea să mute, la sfârșitul acestui an, birourile Serviciului Public de Taxe și Impozite din cele două sedii închiriate, deoarece se încheie contractele și, în plus, Primăria plătește chirii în valoare totală de 500.000 de euro anual, în condițiile în care R.A.E.D.P.P. are mai multe clădiri ce ar putea fi reabilitate pentru birourile Primăriei.

În aceste condiții, regia a obținut marți, 9 februarie a.c., mai multe certificate de urbanism pentru reabilitarea și consolidarea mai multor imobile din centrul Constanței, din domeniul public și privat al Primăriei, aflate în administrarea R.A.E.D.P.P. Este vorba de clădirile de pe strada Mercur nr. 10 (zona Piața Griviței) și de pe strada Callatis nr. 31, strada Mircea cel Bătrân nr. 19 și B-dul Tomis nr. 62 (Zona Peninsulară). Două dintre ele au deja bulină roșie, fiind în pericol de prăbușire în caz de cutremur.

Conducerea R.A.E.D.P.P. va include fondurile necesare pentru lucrările de reabilitare în bugetul din acest an și speră să poată fi obținute de la Primărie.

Reamintim că viceprimarul Cocargeanu declara pentru Focus Press că „vreme de 20 de ani aceste clădiri au fost lăsate în paragină, iar banii constănțenilor au fost direcționați către interese private, în loc să fie investiți în clădirile ce le aparțin de drept, să regenereze urban zone decăzute și să le transforme în nuclee de dezvoltare urbană și, nu în ultimul rând, să ofere spații generoase pentru desfășurarea activitaților conform necesităților prezente și viitoare. Suntem încrezători că demersurile pe care le întreprindem, în acest moment, se vor transforma în economii substanțiale la buget, pe termen mediu și lung, dar și în reabilitări de clădiri demne de un oraș care să-și reconstruiască identitatea. Reducerea orizontului de timp ține de capacitatea tuturor factorilor implicați în înțelegerea interesului general al comunității“.

Cât privește obiectivul imediat al noului director R.A.E.D.P.P., Stere Hira, acesta este eficientizarea activitității regiei. „Dezideratul meu este ca R.A.E.D.P.P., deși din sfera publică, să urmărească, asemenea unei societăți private, maximizarea profitului. Sunt convins că acest lucru se va întampla relativ repede, prin implementarea câtorva măsuri decente, cum ar fi reevaluarea costurilor fixe, chiriilor, contractelor de asociere sau analiza nivelului fondului de salarii“, a declarat Stere Hira.

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.