Primăria Constanța achiziționează serviciu de depistare/monitorizare a concentraţiei de radon în spaţiile alocate clădirilor publice, în cadrul proiectului „Depistarea/monitorizarea concentrației de Radon în aerul din interiorul clădirilor publice”. Valoarea estimată a achiziției este de 205.700 de lei, fără TVA, adică 244.783 de lei, cu TVA (49.818,66 de euro). Ofertantul este Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Construcții Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă „Urban-Încerc”, cu sediul în sectorul 2 din București.
În caietul de sarcini se arată că efectuarea serviciilor de depistare (screening)/monitorizare a radonului prin metoda pasivă de măsurare se va face în 51 de spații alocate clădirilor publice, de pe raza Municipiului Constanța.
„În aplicarea principiului Do Not Significant Harm (a nu prejudicia în mod semnificativ) se încadrează și monitorizarea/depistarea concentrației de radon din aerul interior, care are în vedere reducerea semnificativă a emisiilor de poluanți în aer, apă sau sol. Se vor identifica pentru concentrația de radon din sol, permeabilitatea solului, potențialul de radon din sol și indicele de radon de la locul pe care este amplasată clădirea, rata de exalație din materialele de construcție, rata de exalație a radonului de pe suprafețe” – scopul achiziției.
Totodată, în document se precizează că reducerea concentrațiilor de radon în clădiri este o cerință obligatorie în Europa.
„Cerinţele pentru monitorizarea expunerii la radon au fost propuse având în vedere riscurile de sănătate cauzate de acumulările de radon din clădiri, cât şi cadrul legislativ din România. Printre principiile cheie adoptate de Comisia Europeană la data de 14 octombrie 2020 în cadrul CE Renovation Wave Strategy – Strategia privind valul de renovări ale clădirilor pentru a îmbunătăţi performanţa energetică a clădirilor pentru reabilitarea clădirilor în perioada 2030 – 2050, sunt incluse Standarde ridicate de sănătate și mediu, pentru asigurarea unei calități ridicate a aerului interior, o bună gestionare a apei, prevenirea dezastrelor și protecția împotriva pericolelor legate de climă, remedierea și protecția împotriva substanțelor nocive precum azbestul și radonul, siguranța la incendiu etc. Reducerea concentrațiilor de radon în clădiri este o cerinţă obligatorie în Europa prin prevederile din Directiva 2013/59 Euratom a Consiliului din 5 decembrie 2013 de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecţia împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiaţiile ionizante şi de abrogare a Directivelor 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom şi 2003/122/Euratom”, potrivit caietului de sarcini.
Conform documentului publicat pe platforma de achiziții publice, în România există obligativitatea de a se realiza măsurătorile de determinare a concentrației de radon în aerul din interiorul tuturor clădirilor publice cu grad de ocupare ridicat.
„Totodată, conform cerinţelor legislative în vigoare, în România există obligativitatea de a realiza măsurătorile de determinare a concentraţiei de radon în aerul din interiorul tuturor clădirilor publice cu grad de ocupare ridicat din România, precum: şcoli, grădiniţe, spitale, cămine, creșe, universități, clădiri în cadrul cărora sunt organizate locuri de muncă, sau orice alte clădiri cu acces public, sau cu utilizare 2 similară, precum şi aplicarea soluţiilor de remediere pentru reducerea poluării cauzate de radon, în situaţia în care concentraţia de radon este mai mare de 300 Bq/m3 , ca urmare a măsurătorilor de determinare prin metoda pasivă. Legislaţia naţională în vigoare este reprezentată de actele legislative şi normative: Hotărârea de Guvern nr. 526/2018 şi Ordinul preşedintelui CNCAN nr. 185/22.07.2019 privind Metodologia pentru determinarea concentraţiei de radon în aerul din interiorul clădirilor şi de la locurile de muncă, precum şi altele complementare”, se mai arată în caietul de sarcini.
Detalii despre ofertant
Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Construcții Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă „Urban Încerc” a fost înființat în anul 2010 și are sediul în sectorul 2 din București. Firma se ocupă cu „cercetare-dezvoltare în alte științe naturale și inginerie”. În anul 2021 a avut o cifră de afaceri de 11.286.884 de lei, însă a fost în pierdere în privința profitului net cu 3.910.823 de lei. Totodată, a avut 115 de angajați. Administratorul firmei este Lucian Claudiu Matei.
Primăria Constanța a mai încheiat patru contracte cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Construcții Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă „Urban Încerc”, în valoare totală de 197.800 de lei, fără TVA.