Copiii din antichitate nu erau diferiți de cei de astăzi. Fetele iubeau păpușile, iar băieții se jucau cu figurine ce adesea reprezentau soldați sau eroi. Obiectele de acest gen, confecționate din cârpe, paie sau lemn, nu s-au păstrat până astăzi, dar au rămas cele din ceramică. Acestea din urmă erau considerate cele mai frumoase. Erau probabil mai scumpe și, uneori, pictate în culori vii. Unele dintre figurinele de teracotă aveau membre mobile. Este și cazul soldățelului din patrimoniul muzeului constănțean, cu uniformă și scut. Soldații de lut ars puteau avea și câte o suliță detașabilă, așezată în mâna dreaptă cu pumn semiînchis.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC) adăpostește până la finele lunii iunie o expoziție cu jucării din antichitate. Vizitatorii vor descoperii că multe dintre jucării sunt zornăitoare simple, folosite de către părinți pentru a-și liniști nou-născuții și copiii cu vârste mici. Aceste zornăitoare sunt de forme diferite, ele fiind în general reprezentări de animale: căluți, cocoși, lei. Alt tip, mai elaborat, este cel reprezentat de către zornăitoare mobilă, un produs ceramic care avea în interior bile sau boabe. Jucăriile de acest gen, precum căluțul expus astăzi, aveau roți și adesea orificii prin care erau introduse sfori, ceea ce permitea tractarea lor. Trase de către copii, aceste jucării produceau sunete puternice și distractive.
„Expoziția este organizată special pentru luna iunie, lună dedicată copiilor. Am expus jucării din perioada antică, din secolele II și III. Avem zornăitoare, căluți, cocoșei cu biluțe înăuntru, soldăței din lut. Toate au trecut prin mâinile copiilor din antichitate. La etajul II avem o expoziție de jucării din perioada comunistă, foarte bine păstrate și de care sigur vă veți aduce aminte pe măsură ce le veți vedea. Expoziția va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii iunie, dar dacă vor fi solicitări o vom putea prelungi, data exactă nu a fost stabilită, dar sperăm să o putem păstra până la sfârșitul lunii iunie, fiind dedicată copiilor”, a declarat, pentru Focus Press, muzeograful Oana Grigoruță din cadrul MINAC.
Alexandra VASILE
Citește și: