Noaptea Muzeelor i-a scos și pe constănțeni din case. Pentru turiștii aflați pe litoral, dar și pentru constănțeni, principalul punct de atracție a fost Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC), unde au avut parte de multe surprize. Zeci de oameni de toate vârstele au așteptat la coadă pentru a putea vizita Muzeul de Istorie. Piața Ovidiu a fost „păzită” de daci și romani!
Personalul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și colaboratori de la Asociația Culturală „Tomis” și Asociația „Historia Renascita”, costumați în daci și romani, au ghidat sâmbătă, 12 iunie a.c., pașii vizitatorilor printre piese de patrimoniu de mare interes artistic și istoric, obiecte utilizate de strămoșii noștri în viața de zi cu zi, uniforme școlare din perioada comunistă și alte categorii de bunuri culturale.

„După un an în care n-am reușit să organizăm (Noaptea Muzeeelor -n.r.) din cauza pandemiei, anul acesta muzeul este din nou plin. La ora 23.00 va intra ultimul grup. Este aglomerat. Se intră câte 30 de persoane în muzeu, conform normelor COVID. În afară de expoziția de bază, vizitatorii pot să vadă și o expoziție care face trecerea de la antichitate la creștinism, adică de la Cavalerul Trac la Sfântul Gheorghe. De asemenea, avem și o expoziție cu jucării din antichitate și o expoziție cu jucăriile din perioada comunistă pe care le-am prins și noi fără îndoială și ne aducem cu drag aminte de ele. Să sperăm că și în afara acestei vizite gratuite vor veni turiștii să viziteze muzeul„, a declarat, pentru Focus Press, dr. Lavinia Dacia Dumitrașcu, muzeograf IA MINAC și președinte al Societății de Științe Istorice – Filiala Constanța.
Expoziția „De la Cavalerul Trac la Sfântul Gheorghe – Iconografia eroică: arhetipul eroului și sfântului” va rămâne deschisă special pentru acest eveniment. Reliefurile de epocă romană, precum și icoanele inspirate după cele din secolele XVIII și XIX au putut fi admirate la al doilea etaj al muzeului.
Cei mai încântați de vizita nocturnă au fost copiii. Deoarece dragostea pentru istorie se cultivă de la vârste fragede, la intrare, copiii au fost întâmpinați cu surprize. Vizitatorii au putut admira jucării de odinioară.
Inițiat în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european. Toate evenimentele propuse în Noaptea Muzeelor s-au desfășurat cu respectarea legislației în vigoare privind prevenirea COVID-19.
În anul 2020, în contextul pandemic, într-o perioadă extrem de dificilă la nivel mondial pentru sectorul cultural, peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara au sărbătorit Noaptea Muzeelor pe 14 noiembrie, prin evenimente culturale desfăşurate în marea lor majoritate în mediul online.
Precizăm că Muzeul de Istorie s-a organizat exemplar pentru a marca Noaptea Muzeului. Vizitarea muzeului s-a făcut în conformitate cu normele sanitare în vigoare, iar intrarea a fost gratuită până la ora 23.00. De asemenea, s-au făcut pauze de igienizare în muzeu de câte 30 minute.
Alexandra VASILE
Citește și: