Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța este unul dintre cele mai bogate din România și a doua instituție de profil ca mărime, după Muzeul Național de Istorie al României, din București. Instituția are un patrimoniu impresionat, format din peste 430.000 de obiecte, care datează din paleolitic până în epoca modernă. Construcția clădirii muzeului a fost începută în anul 1911, după planurile arh. Victor Ştephănescu, și terminată cu întârziere, din cauza războiului, în 1921.
De-a lungul timpului, imobilul s-a degradat. În august 2020, președintele Consiliului Județean Constanța de la acea vreme, Marius Horia Țuțuianu, a semnat contractul privind servicii de proiectare (PT+DDE), servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţie lucrări aferent proiectului „Reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța“. Dar, în anul 2021, Consiliul Județean a fost nevoit să-l rezilieze, deoarece asocierea de firme SC Actaeon Invest SA – Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL – SC Princer SA nu predase nici măcar o parte din proiectul tehnic, nu mai vorbim de demararea lucrărilor. Așa că s-a luat decizia încheierii contractului, acestea neputând fi finalizate la timp, conform contractului de finanțare. În plus, societățile comerciale nu mai erau de acord să presteze serviciile pentru 14 milioane de lei, valoarea contractului semnat, ci solicitau 39 de milioane de lei.
La începutul lunii iunie a.c., Consiliul Județean Constanța s-a întrunit în ședință ordinară, fiind supuse votului mai multe proiecte de hotărâre, printre care și cel ce a vizat actualizarea indicatorilor tehnico-economici – faza Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie – aferenți acestui obiectiv de investiții.
Acum, reprezentanții CJC ne-au precizat că, în luna august, a fost aprobat proiectul tehnic și că implementarea celei de-a doua etape va continua după ce proiectul va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2021 – 2027.
„Întrucât a fost necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului, iar proiectul tehnic a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Constanța din data de 31.08.2023, proiectul cu titlul «Reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională și Arheologie Constanța» va continua conform instrucțiunilor AM POR, privind implementarea etapei a II-a în cadrul noului program, 2021-2027“, ne-au transmis reprezentanții CJC.
Prin acest proiect de investiție se urmărește ca județul Constanța, parte componentă a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, să gestioneze în mod eficient resursele patrimoniului cultural local, să valorifice potențialul acestuia, pentru o dezvoltare sustenabilă care să permită creșterea competitivității economice și îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale.
Ca și obiective specifice se numără restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea monumentului istoric, prin realizarea de lucrări de revitalizare a zidăriilor de piatră și cărămidă, și a bolților cu degrădări, lucrări de restaurare interioare la spațiile bolțite și la componentele artistice ale sălilor și frescei din Aula „Adrian Radulescu“, lucrări de restaurare exterioare la fațade și acoperișuri, lucrări de arhitectură, lucrări de intervenție structurală și lucrări de instalații. Totodată, se va lucra la dotările interioare. Un al obiectiv este creșterea numărului preconizat de vizite la obiectivul de patrimoniu cultural.
Mihaela GIUGLEA