Bărbatul care l-a ajutat pe autorul accidentului mortal de pe DN39 să-și șteargă urmele și-a recunoscut vina în fața procurorilor

0
2629
DN 39. Imagine cu rol ilustrativ

Un accident rutier ciudat, am putea spune, a avut loc, pe 18 august a.c., pe DN 39, între stațiunea Costinești și comuna Tuzla. La acea dată, informațiile erau că un bărbat oprise mașina pentru a micționa, moment în care a fost lovit mortal de un alt autovehicul, al cărui conducător auto nu a oprit. Însă, acum, ancheta a stabilit că victima era întinsă pe șosea. Cert este că autorul accidentului rutier a fost trimis în judecată, iar un alt bărbat, care se afla cu el în mașină, și-a recunoscut vina în fața procurorilor, încheind un acord de recunoaștere a vinovăției.

„La data de 18 august a.c., polițiști din cadrul Serviciului Rutier, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat, de 26 de ani, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului.

La data de 18 august a.c., în jurul orei 04.40, acesta ar fi condus un autoturism, pe DN 39, între stațiunea Costinești și comuna Tuzla, și ar fi surprins și accidentat un bărbat, de 38 de ani, care se deplasa pe partea carosabilă. Ulterior, ar fi părăsit locul faptei. În urma accidentului rutier, pietonul a fost grav rănit, fiind transportat la spital unde, ulterior, a decedat.

La data de 18 august a.c., polițiști din cadrul Serviciului Rutier l-au identificat pe conducătorul auto. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,07 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului. Acesta a fost condus și încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

La data de 19 august a.c., a fost prezentat instanței de judecată, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile, propunere ce a fost admisă, au spus reprezentanții IPJ Constanța la acea dată.

După cum se poate observa, oamenii legii precizaseră că victima se deplasa pe partea carosabilă. Apoi, alte persoane au susținut că oprise pentru a micționa.

Însă, în cursul urmăririi penale, a fost efectuată o expertiză tehnică auto, prilej cu care s-a concluzionat că accidentul a avut loc în timpul nopții, într-o zonă fără iluminat public, pe un drum european, unde viteza maximă admisă este de 100 km/h, fără restricţii de viteză.

În momentul producerii accidentului, victima era întinsă parţial pe carosabil, pe partea dreaptă a benzii nr. 1, fără a se putea stabili motivul pentru care se afla în această poziţie, iar viteza de deplasare a autoturismului marca Volkswagen (care a lovit victima) nu poate fi calculată, dar se poate aprecia că se deplasa cu viteza de circa 80 – 90 km/h, iar starea de pericol a fost creată prin staţionarea pietonului pe banda întâi, culcat la sol. S-a concluzionat că accidentul nu putea fi evitat prin frânare, dar cel mai probabil putea fi evitat prin virare uşoară spre stânga.

În plus, potrivit martorilor, ușa mașinii victimei, care era staționată, era deschisă.

Ce au declarat persoanele implicate

A fost audiat Adrian G., care a declarat că, în seara anterioară, s-a întâlnit cu colegul său şi au decis să plece la Costineşti, pentru a se distra. S-a deplasat cu autoturismul marca Volkswagen, pe care îl foloseşte în mod obişnuit şi pe care l-a condus el personal până în staţiunea Costinești, unde s-au întâlnit cu mai mulţi cunoscuţi, consumând alcool şi droguri, iar când au decis să plece, apreciind că nu este apt să conducă, i-a dat cheile de la maşină prietenului său, iar în faţa lor circula unul dintre cunoscuţi, cu mașina, şi în spatele lor un autoturism, în care se aflau alte două prietene. Deci erau trei mașini, care mergeau în coloană, una după cealaltă.

În timp ce se deplasau pe DN 39, înainte de a ajunge în localitatea Tuzla, în dreptul unui refugiu, a văzut pe banda 1 un bărbat care se afla pe şosea, în şezut, dar nu a avut timp suficient să îl avertizeze pe cel care conducea şi care a trecut cu maşina peste el.

În continuare, neştiind ce să facă, i-a zis prietenului său să conducă înainte, lucru pe care acesta l-a făcut, oprindu-se în zona unui parc.

Au coborât cu toţii din maşină, fiind ajunşi din urmă de cele două prietene, care le-au spus că au văzut cum au trecut peste bărbatul care era pe şosea şi că ar fi trebuit să rămână acolo sau să anunţe Poliţia, şi, cu toate acestea, au mai stat o oră în zona parcului, au mai băut, după care, în jurul orei 6.00, el şi șoferul au mers cu maşina la o spălătorie şi au spălat maşina, iar în jurul orei 8.20 au fost sunaţi de un poliţist, care i-a solicitat să prezinte autoturismul, însă nu a povestit organelor de poliţie ce s-a întâmplat cu adevărat, fiind încă sub influenţa alcoolului şi a drogurilor.

A încheiat acord de recunoaștere

Potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere instalate în incinta spălătoriei, ridicate de lucrătorii de poliţie cu prilejul cercetărilor efectuate în cauză, autoturismul marca Volkswagen roșu este adus la ora 6.18, iar în imagini se văd cele două persoane, adică cel care a lovit cu mașina victima, în speță George Ivan, dar și cel care se afla cu el în autoturism, adică Adrian G..

Deşi, iniţial, s-a prevalat de dreptul la tăcere, cu prilejul audierii din data de 24.10.2023, Adrian G. a declarat că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în sarcina sa, a arătat că a văzut când autoturismul care circula în faţa lor, condus de un prieten, a virat brusc de pe banda 1 şi a ocolit o persoană care se afla întinsă pe carosabil şi, deşi a văzut că mașina condusă de George Ivan a trecut peste acea persoană, ştiind că acesta consumase băuturi alcoolice, au ales să îl ajute şi să nu anunţe autorităţile. A recunoscut că au mers împreună la spălătoria auto şi au cerut unui angajat să spele maşina, pentru a îndepărta urmele infracţiunii, spunându-i acestuia că ar fi lovit un câine, şi a recunoscut că, la plecarea de la spălătorie, a condus el autoturismul, deşi nu poseda permis.

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost înregistrat la Judecătoriei Mangalia, pe 1.11.2023. Pe 9.11.2023, judecătorii l-au admis și l-au condamnat pe Adrian G. la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea, în concurs, a infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, pentru săvârşirea infracţiunii de părăsire a locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia și pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului. Decizia nu este definitivă.

De asemenea, George Ivan a fost trimis în judecată, pe 1.11.2023, pentru ucidere din culpă, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Mangalia.

Liliana BELCIUG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.