Navigator constănțean, implicat în scufundarea unui pescador în sudul Italiei, soldat cu moartea a 3 persoane

0
8228
Cele două nave implicate , sursa-teleoccidente.it

Un navigator constănțean a fost arestat, în baza unui mandat european de arestare emis de autoritățile italiene, fiind acuzat de ucidere din culpă. Constănțeanul, în vârstă de 53 de ani, de profesie timonier, se afla la ”cârma” unui petrolier care a lovit un pescador, în luna mai a anului trecut, soldat cu moartea a 3 persoane.

Tribunalului din Palermo – Italia a emis un mandat de arestare, la data de 09.02.2021, pe numele lui Mihai Jorăscu, pentru săvârşirea infracţiunilor de ”ucidere din culpă şi participaţie penală la naufragiu, scufundare şi dezastru”, după cum prevede Codul Penal italian.

Petrolierul Vulcanello șicele 3 persoane de la bordul pescadorului, decedate în urma naufragiului. sursa foto fattieavvenimenti.it

În noaptea de 12 mai 2020, petrolierul Vulcanello, aparținând companiei Augusta Due srl, a lovit pescadorul Nuova Iside care, în urma coliziunii, s-a scufundat. Astfel, Matteo Lo Iacono, în vârstă de 53 de ani, fiul său Vito, în vârstă de 27 de ani, comandantul pescadorului, și Giuseppe Lo Iacono, în vârstă de 33 de ani, vărul lui Matteo, și-au pierdut viața în naufragiu.

Foto> rainews.it

Au încercat să-și ascundă urmele

Incidentul a avut loc în zona San Vito Lo Capo, în nordul Siciliei. Trei ofițeri din patru au fost arestați, mai ales că, pentru a-și ascunde urmele, au falsificat unele date din jurnalul de bord, iar ancheta a fost îngreunată în acest mod.

”Nu a fost doar un accident tragic pe mare. În spatele tragediei navei de pescuit se află o coliziune pe care cineva a încercat să o ascundă. Ar exista responsabilități ascunse, urme acoperite și multe altele”, au relatat anchetatorii italieni.

Cadavru recuperat după câteva luni, identificat după ADN

Pescadorul  plecase din portul Terrasini și naviga între apele zonei Trapani și cele din zona Palermo înainte de a dispărea din radar. Căutările ulterioare efectuate de Garda de Coastă Italiană au făcut posibilă recuperarea cadavrelor a doi dintre cei trei membri ai echipajului și identificarea epavei navei. O lună mai târziu după naufragiu, trupul celui de-al treilea pescar a fost recuperat pe plaja din Gioia Tauro, în Calabria. Identificarea acestuia a durat câteva luni și, în cele din urmă, a fost confirmată în baza testelor ADN. Potrivit investigațiilor Procuraturii din Palermo, în special din analiza traseului radar, se dovedise că petrolierul Vulcanello se afla pe același traseu cu pescadorul scufundat.

Anchetatorii italieni au mai stabilit că, deși petrolierul a acroșat pescadorul și l-a lovit de mai multe ori, echipajul nu a făcut nimic, ba și-a continuat drumul, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, în ciuda faptului că erau conștienți că ceva se întâmpla.

În timpul anchetei, anchetatorii Gărzii de Coastă au efectuat, de asemenea, o serie de percheziții la sediul companiei de transport maritim Vulcanello, în urma căreia s-a constatat faptul că nava a fost revopsită după coliziunea cu pescadorul, în zona afectată. Raffaele Brullo, proprietarul și reprezentantul legal al „Augusta Due Srl”, compania care deține petrolierul, este cercetat pentru înșelăciune și instigare. Brullo ar fi ordonat vopsirea corpului navei, deși era deschisă o anchetă de către Parchet. Pe lângă Brullo, au fost arestați și comandantul Gioacchino Costagliola, timonierul român Mihai Jorascu și ofițerul al treilea Giuseppe Caratozzolo.

Pe numele românului a fost emis mandat european de arestare, acesta fiind identificat la Constanța, luni, 22 martie. El a fost introdus în arestul IPJ, iar Curtea de Apel a emis mandat de arestare provizorie pentru 15 zile, la solicitarea autorităților italiene, urmând a fi continuată procedura extrădării la solicitarea autorităților italiene.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.