Năvodărenii se pot pensiona cu doi ani mai devreme

0
635

Legea inițiată de deputatul P.S.D. de Constanța George Vișan care prevede că persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare remanentă, beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu doi ani, a intrat în vigoare de la începutul acestei săptămâni. Singura localitate constănțeană care beneficiază de aceast act normativ este orașul Năvodari.

Cetățenii care au locuit cel puțin 30 de ani în orașul Năvodari, inclusiv cei din localitățile aflate pe o rază de 8km în jurul acestuia, se pot pensiona mai devreme cu doi ani față de restul constănțenilor. Asta pentru că localitatea este inclusă într-o lege promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 5 noiembrie a.c., care oferă facilități cetățenilor care locuiesc în zone poluate, afectate de activități industriale intense.

Legea prevede că „persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos şi neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani, fără nicio penalizare“.

Actul normativ a intrat în vigoare luni, 09.11.2020.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.