Alegerile parlamentare vor fi organizate în condiții speciale. Sute de constănţeni au fost desemnaţi operatori de calculator la secţiile de votare. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a organizat în data de 9 noiembrie, la sediul instituției din strada Eugeniu Carada nr. 1, ședința publică pentru tragerea la sorți a operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din toată țara, cu ocazia alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 6 decembrie a.c. La Constanţa sunt 559 de operatori.
„S-a finalizat şi judeţul Constanţa. Sunt 559 de operatori şi 94 de operatori UAT”, a declarat directorul general al Direcţiei Sistemul Informaţional Electoral Naţional din cadrul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ovidiu Oproaica.
Reamintim că, începând cu alegerile administrației publice locale din anul 2016 a devenit funcțional Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal (SIMPV). În acest sens, în toate secțiile de votare există cel puțin un operator de calculator care verifică în sistem datele referitoare la fiecare alegător în parte.
Potrivit legislației electorale în vigoare, operatorii de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare sunt desemnați, prin decizie a Autorității Electorale Permanente, pe baza tragerilor succesive la sorți dintre persoanele declarate admise ca urmare a examinării, în ordinea punctajului obținut la examinare sau a punctajului obținut ca urmare a evaluării activității anterioare, după caz.
Operatorii de calculator trași la sorți pot fi repartizați pe secții de votare sau pe centre de votare, după caz, ordinea de prioritate la desemnarea acestora fiind următoarea:
a) persoanele care au domiciliul în localitatea respectivă;
b) persoanele care au reședința în localitatea respectivă;
c) persoanele care au solicitat desemnarea în localitatea respectivă.
Președintele Klaus Iohannis a făcut precizări cu privire la modul în care se vor desfășura alegerile parlamentare, programate pe 6 decembrie.
„Începe campania electorală, va fi în condiții speciale și stricte. Urmează votul, vă invit să vă implicați total să garantați organizarea în condiții de maximă singuranță a alegerilor parlamentare, domnule premier. E posibil, am dovedit-o la alegerile locale„, a spus Iohannis.
Șeful statului a dat exemplul Statelor Unite și a precizat că națiunile puternice țin la alegeri democratice, iar România este o națiune puternică.
„Există discuții publice despre oportunitatea alegerilor în pandemie. Vă spun foarte clar, democrația nu poate fi pusă în paranteză, democrația trebuie garantată și se garantează prin alegeri libere. Națiunile puternice țin la alegeri democratice, chiar și în condiții de criză. Ce exemplu mai bun decât alegerile din SUA, să ne uităm la democrațiile consolidate, cu tradiții vechi, când vrem să vedem cum se gestionează alegeri în condiții de criză. În SUA sunt 100.000 de îmbolnăviri zilnice, au avut totuși prezența record. Au fost toți disciplinați, cu mască, au mers și au ales. În Statele Unite s-au organizat alegeri în 1944, în plin război. Așa trebuie în democrație, așa fac națiunile puternice, și națiunea română este una puternică. Vom trece împreună prin această criză„, a conchis președintele.
Iată cum puteţi vota prin corespondenţă
Alexandra VASILE