Noaptea minţii! Autorizaţiile pentru reabilitarea Sinagogii Mari nu mai sunt valabile

0
371

Probleme în ceea ce privește restaurarea Sinagogii Mari din Constanța, iar după încheierea documentației DALI de către CNI, președintele Comunității Evreilor din Constanța, Sorin Lucian Ionescu, a primit de la Compania Națională de Investiții tot ceea ce înseamnă documentația de avizare a lucrărilor de intervenții. Este nevoie de… actualizarea autorizaţiilor!

Focus Press a adus în atenția cititorilor care este situația în ceea ce privește stadiul de începe a lucrărilor de restaurarea a Templului Israelit sau Sinagoga Marea din Constanța, situată pe strada C.A. Rosetti la numărul 2, colț cu strada Petru Rareș, în Piața Ovidiu, care, din păcate se va prăbuși sub ochii noștri cât de curând. (vezi AICI).

Doar că președintele Comunității Evreilor din Constanța, Sorin Lucian Ionescu, susține că îi va fi extrem de greu să înainteze sau să obțină la fel de repede ca acum patru ani toate autorizațiile necesare pentru începerea lucrărilor de restaurarea a impunătorului imobil istoric.

S-a ajuns în această situație rușinoasă pentru că, timp de patru ani, până în prezent, timp în care Comunitatea Evreilor din Constanța a tot obținut și prelungit autorizații peste autorizații, lucrările au stat pe loc, la propriu, deși banii au fost alocați, după cum a declarat pentru Focus Press, Sorin Lucian Ionescu., care mai spune că acum nu are o relație tocmai bună cu autoritățile locale, pentru că… ar fi făcut parte în campania electorală a PSD.

Drept pentru care, în timp ce comunitatea ”se va chinui” să obțină acele autorizații, pentru că cele vechi au expirat, Sinagoga Mare cade la propriu sub ochii noștri.

”CNI a realizat un nou DALI, cel de acum patru ani pe care l-am făcut noi pe banii noștri nu mai era valabil. Acum patru ani pe baza acelui DALI eu am obținut toate avizele posibile, de la Direcția de Sănătate, de la Inspectoratul de Stat în Construcții, de la Cultură, de la ISU. Mai mult decât atât, Certificatul de Urbanism și Autorizația de Construire eu am prelungit-o sau le-am scos din nou. Chiar astă-vară am prelungit Certificatul de Urbanism, cred că autorizația de construire nu a fost scoasă nouă. CNI mi-a trimis tot dosarul, inclusiv formularele de obținere a acestor autorizații și trebuie din nou să încep să alerg pentru aceste autorizații, să plătesc, din nou, toate taxele. Problema mea este că autoritățile locale au ceva cu mine, ca persoană fizică, pentru că am fost în campania electorală a PSD, eu nu sunt membru PSD, nu am funcție, și cred că îmi va fi foarte greu să obțin aceste autorizații cu aceste autorități locale ostile mie, ca persoană, nu comunității. Îmi va fi foarte greu să am un dialog cu ei, nu cred că mă voi mișca la fel de repede și de ușor ca acum patru ani. După ce că, în cinci luni am obținut toate avizele, acum patru ani, doi an am stat cu ele în brațe, după templul a fost preluat de CNI, adică a preluat proprietatea provizorie a sinagogii… În acte eu nu mai sunt proprietarul Sinagogii, adică Comunitatea Evreiască, proprietar provizoriu este Compania Națională de Investiții, iar după finalizarea lucrărilor ni-l predau înapoi, de vreme ce banii vin de la Ministerul Dezvoltării”, a declarat Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreilor din Constanța pentru Focus Press.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.