Birocraţia şi nepăsarea îngroapă Sinagoga Mare din Constanţa

0
479

Un important imobil, monument istoric al urbei, Sinagoga Mare din Constanța, care este situată pe strada C.A. Rosetti la numărul 2, colț cu strada Petru Rareș, se va prăbuși sub ochii noștri cât de curând, iar asta pentru birocrația (sau nepăsarea?) face ca lucrările să bată pasul pe loc.

Prezenți la Constanța în vara anului 2020, fostul premier Ludovic Orban şi directorul general al Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătrășcoiu, au fost înștiințați de către reporterii Focus Press despre starea Sinagogii Mari. La momenul respectiv, reprezentanţii Guvernului au dat asigurări că Sinagoga va fi reabilitată, în curând, de către Compania Națională de Investiții, în administrarea căreia se află din anul 2017. (vezi AICI)

Ce s-a întâmplat între timp? Au fost întocmite hârtii, plimbate hârtii dintr-o parte în alta şi… lăsate în aşteptare pentru avizare.

„În urma emiterii ordinului de începere pentru serviciile de proiectare – actualizare documentatie DALI, relevee, studiu istoric, expertiză tehnică, întocmire și obținere studiu topografic, avize/acorduri, documentația a fost predată la Compania Națională de Investiții și în prezent se află în analiză. Ulterior acestei etape aceasta va fi supusă avizării în cadrul Consiliului Tehnico-economic al CNI SA, respectiv al MDLPA. Ulterior acestei etape se va emite ordinul de ministru de aprobare a indicatorilor tehnico-economici după care se va demara procedura de achizitie publică pentru proiectare și execuție”, a transmis Compania Națională de Investiții (CNI)  la începutul acestui an, cu privire la stadiul obiectivului de investiții „Executarea lucrărilor de primă urgenţă – Reabilitare Generală- Templu Israelit Constanța”.

În luna octombrie a anului trecut, CNI spunea că investiția se află în procedura de achiziție publică pentru serviciile de proiectare (vezi AICI) și, totuși, lucrurările se desfășoară extrem de lent, mai ales că tot reprezentanții CNI au declarat că la data de 10 august 2020  a fost emis ordinul de începere pentru serviciile de proiectare- actualizare a documentației DALI.

Loredana MIHAI

Citește şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.