În ce stadiu se află documentaţia pentru salvarea Sinagogii Mari din Constanţa

0
271

Orașul Constanța se bucură de o listă largă de monumente istorice ce au supraviețuit timpului nemilos și vremurilor grele, între care simbolul urbei, Cazinoul, Casa Embiricos, Casa Sutu, Vila Regală dar și Templul Israelit, cunoscut sub denumirea de Sinagoga Mare.

Lista însă continuă cu multe alte clădiri reprezentative din municipiul Constanța, unele având ”norocul” de a fi reabilitate, ori aflându-se în proces de consolidare.

Despre minunăția istorică, Sinagoga Mare, ziarul Focus Press aducea în atenția cititorilor starea de degradare avansată, dar și că se află în “grija” Companiei Naționale de Investiții (CNI).

Sinagoga Mare este situată pe strada C.A. Rosetti nr. 2, colț cu strada Petru Rareș, în zona Peninsulară, şi a fost construită în anul 1911 sau în 1914. Trebuie precizat că la acea perioadă au fost ridicate două mari sinagogi: cea sefardo-romaniotă (construită în 1908 în stil gotic-catalan pe str. Mircea nr. 18) și cea askenază (Sinagoga Mare, construită în 1911 sau 1914 în stil maur pe str. C.A. Rosetti nr. 2). Sinagoga sefardo-romaniotă a suferit avarii la cutremurul din 1977, ea fiind demolată în perioada regimului Ceaușescu.

În luna iulie a anului curent, CNI a transmis reporterilor Focus Press, în urma unei solicitări, în ce stadiu se află lucrările la Sinagoga Mare: “Executarea lucrărilor de primă urgență- Reabilitare Generală-Templu Israelit Constanța se află în procedura de achiziție publică pentru servicii de proiectare- actualizare documentație DALI, relevee, studiu istoric, expertiza tehnică, întocmire studiu topografic, avize/ acorduri”, transmiteau aceștia.

Tot la solicitarea Focus Press, Compania Naţională de Investiţii a transmis vineri, 2 octombrie: ”La data de 10 august a.c., a fost emis ordinul de începere pentru serviciile de proiectare- actualizarea documentației DALI, relevee, studiu istoric, expertiza tehnică, întocmire și obținere studiu topografic, avize/ acorduri, termenul de predare a documentației la CNI fiind luna noiembrie anul trecut. Documentația la faza DALI va fi avizată în cadrul Consiliului Tehnico-economic al CNI SA, respectiv al MLPDA. Ulterior acestei etape se va obține ordinul de ministru de aprobare a indicatorilor tehnico-economici după care va fi demarată procedura de achiziție publică pentru proiectare și execuție”.

Citește și:

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.