Taxa pentru emiterea unei noi cărți de identitate, în anul 2025, este de șapte lei, iar aceasta poate fi achitată la ghișeele direcțiilor locale de Evidența Populației, la terminalele SelfPay, la filialele CEC sau la oficiile poștale. În același timp, cei care optează pentru carte de identitate provizorie trebuie să achite taxa în valoare de un leu pentru eliberarea acesteia.
Cetățenii trebuie să știe că din 2031 cartea de identitate se va schimba și va avea dimensiunea unui card bancar. Până atunci se păstrează formatul clasic de buletin, scrie bzi.ro
Persoanele care au buletinul expirat și vor să obțină unul nou trebuie să depună mai multe documente:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate
- actul de identitate
- certificatul de naștere, original și copie
- certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie
- certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă, după caz, original și copie
- extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum și, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință, original și copie. Extrasul de carte funciară trebuie să fie obținut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii
- documentul cu care se face dovada achitării contravalorii actului de identitate.
Românii pot să își creeze o identitate digitală
O altă schimbare majoră este aceea că toți cetățenii pot avea o identitate electronică. Românii care și-au creat o identitate digitală prin aplicația ROeID vor putea să se identifice și să se autentifice și în alte sisteme informatice ale statelor membre UE și vor avea acces online la platforme informatice ale instituțiilor publice din țară.
„ROeID beneficiază de cele mai avansate soluții de securitate cibernetică și asigură posibilitatea interacționării rapide cu administrația, cu un singur set de credențiale. Cetățenii au acces la toate operațiunile digitale indiferent dacă se află în țară sau străinătate, pot să plătească taxe, impozite pot solicita și obține diverse documente și beneficiază de numeroase servicii”, a declarat președintele Autorității pentru Digitalizarea României.
Aplicația RoeID va fi utilă pentru autentificarea cetățenilor în platformele primăriilor și ale altor instituții. În prezent, ROeID este interconectată cu Ghișeul.ro, PCUe, ANRE și alte platforme ale primăriilor. Pentru a-și crea identitatea digitală, românii au nevoie de un telefon smartphone Android sau iPhone, pe care să instaleze aplicația de mobil ROeID, și de cartea de identitate. Românii care își schimbă buletinul în 2025 trebuie să respecte câțiva pași și să cunoască noile reguli privind eliberarea cărții de identitate.
L.M.