Noi terapeuți pentru Scoția, Constanța și Mangalia. Profesorul Cojocaru, fondatorul Terapiei 3C, vorbește despre un tânăr grav afectat care a intrat la facultate

0
658

Autismul nu are copii. Copiii au autism, susţine fondatorul terapiei 3C din România, prof. Paul Constantin Cojocaru, un om care nu obosește niciodată când îi ajută pe cei mici. El accentuează faptul că atâta timp cât ne vom concentra atenţia pe afecţiune, nu vom putea descoperi şi dezvolta copilul cu autism. Şansa acestor copii este în felul în care părinţii şi specialiştii pot dezvolta potenţialul lor uman şi abilităţile de care dau dovadă.

Terapia a fost creată la Constanţa, bazată pe trei concepte – Conştientizare, Concentrare, Coordonare și poate revoluţiona recuperarea copiilor cu autism cu ajutorul antrenamentului fizic. Rezultatele muncii au fost atât de încurajatoare, încât terapia a fost brevetată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

După doi ani şi un pic, Antonia ne-a făcut ziua frumoasă. Deşi nimeni nu-i dădea mari şanse de recuperare pe partea psihomotorie, diagnosticul fiind unul foarte puţin dătător de speranţe, astăzi a reuşit să gestioneze sarcina din video, fără să se prăbuşească. Sigur, pentru o persoană tipică, poate părea că nu e cine ştie ce reuşită, dar dacă ne raportăm la momentul iniţial al abordării Terapiei 3C, evoluţia este uriasă“, a declarat prof. Paul Constantin Cojocaru.

Totul a început în urmă cu 15 ani, într-o grădiniță din Constanța în care prof. Paul Constantin Cojocaru preda arte marțiale vietnameze, Qwan Ki Do, ca și disciplină opțională. Aşa a observat că unii copii nu reacţionau deloc la niciun fel de stimuli, nu comunicau şi nu interacţionau cu nimeni.

După două săptămâni de la debut, m-am suit în mașină cu gândul să întrerup demersul meu. Nu aveam nici un fel de cunoștințe și bunele mele intenții, adăugate cunoștințelor din domeniul artelor marțiale, păreau că nu îi pot ajuta pe copii. Fix în acea zi, Ștefan, unul dintre copii “a mișcat”. A fost lucrul care m-a determinat să nu renunț atunci. Între timp, Ștefan a ieșit din terapia 3C, a practicat o vreme Qwan Ki Do, iar apoi știu că a făcut haltere. Nu am ținut legătura prea mult. Doar mă suna de ziua mea și de sărbători. Astăzi m-a sunat mama lui și cu lacrimi în ochi, mi-a zis: “Domnul Paul, Ștefan a intrat la facultate! Am rămas mut. Am urat formal, “Felicitări!” și apoi am picat pe gânduri. Nu m-aș fi așteptat ca Ștefan să ajungă la acest nivel. Era un copil grav afectat. Dar, uite că se poate. Felicitări, Ștefan și felicitări mamei! Orice alte cuvinte sunt de prisos“, ne împărtășește prof. Paul Constantin Cojocaru.

Altfel spus, fondatorul terapiei 3C reușește să schimbe destine și să sculpteze viitorul unor suflete de copii, dar și de adulți. Noi terapeuţi pentru Scoţia, Constanţa şi Mangalia au fost formaţi de fondatorul terapiei 3c din România. Menţionăm că primul ambasador al programului de optimizare neuro-psihomotor 3 C este din în SUA! Paul R. Dierks promovează terapia 3C.

Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului. Dacă-ţi place ce faci, atunci vei avea succes”, adaugă prof. Paul Constantin Cojocaru. Un lucru demn de luat în calcul este acela că Terapia 3C este premiată de trei ori la Festivalul Mondial de Autism din Canada. Fondatorul acesteia este membru în echipa de consilieri a Festivalului Mondial de Autism, are peste 45 de workshopuri susținute în țară și 9 pe plan internațional.

Terapia 3C este implementată în Ucraina, Moldova și sunt discuții avansate pentru implementarea în Spania, Luxemburg, Mexic și alte țări, în viitor. Cei care doresc să devină terapeuți au oportunitatea învățării unei metode direct de la fondatorul acesteia și au acces la ultimele noutăți în desfășurarea procesului terapeutic. În data de 15 septembrie se va încheia perioada de înscriere, iar cursul va debuta în 2 octombrie și se va încheia în decembrie 2021.

Cui se adresează cursul? Absolvenților facultăților de educație fizică și sport, psihologie, medicină, precum și specialiștilor care activează în autism și părinți ai copiilor cu autism. Cursul va începe cu minim 10 persoane, iar aproape 3 ore de curs, de două ori pe lună, le veți petrece sâmbăta și duminica în București, la Ghencea Business Center, et 4, camera 8.

Costul integral al cusrului este 5.500 lei, plătibil astfel: 50% la momentul înscrierii și 50% la jumătatea cursului. Plățile se vor face folosind următoarele date: Asociația “Clubul Sportiv Guom” Constanța, B-dul Alexandru Lăpușneanu, nr. 192, CIF 24260709, în contul IBAN: RO41BTRLRONCRT00H6243902, cu mențiunea „Curs 3C-localitatea X” și confirmare ulterioară a plății pe e-mail-ul: sportautism@yahoo.com.

Cursul va consta în parte teoretică și parte practică și va fi susținut de prof. Paul Constantin Cojocaru, fondatorul metodei 3C. Pentru prima dată va fi predat și modulul online. La finalul cursului se vor elibera diplome de terapeut 3C, în baza cărora absolvenții vor aplica cele învățate. De asemenea, absolvenții vor putea uza gratuit de denumirea terapiei fără încălcarea drepturilor de autor pe o perioadă de un an de la eliberarea diplomelor. După expirarea acestei perioade, toți terapeuții vor semna un contract de licență marcă înregistrată. Cuantumul acestei licențe este de 100 euro/an. Terapeuții vor putea aplica terapia în orice țară doresc, cu acordul fondatorului. După parcurgerea modulului de bază, terapeuții vor putea participa la celelalte upgrade-uri.

Terapia 3C este o metoda de recuperare pe care antrenorul de arte marțiale Paul Constantin Cojocaru a pus-o la punct în ultimii ani, alături de copiii autiști, învățând odată cu ei. Aspectul esențial este că terapia 3C funcționează – există mulți copii recuperați psihomotric cu ajutorul ei și sperăm că vor exista și mai mulți în viitor.

Terapia 3C pornește de la ideea optimistă că în fiecare copil autist există în stare latentă potențialul unui copil normal (celelalte tehnici terapeutice care au succes în recuperarea autiștilor o demonstrează din plin). Noi oferim o alternativă, o nouă metodă de a trezi la viață acest potențial, de a reda copilul autist lumii celor normali – sau cel puțin de a-l aduce cât mai aproape de aceasta. Terapia 3C nu se află în contradicție cu niciuna din terapiile utilizate în prezent în tratarea autismului. Un alt aspect important este că terapia 3C nu substituie logopedia sau terapia comportamentală care vizează deprinderea de abilități practice specifice.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.