Noul PUG de la Năvodari: prelungirea promenadei, un nou pod peste canal, legătură directă cu autostrada și plaje prevăzute cu beach-baruri

1
10674

Semne bune pentru orașul Năvodari: un Plan Urbanistic General (PUG) în locul celui vechi ar putea fi adoptat până la sfârșitul acestui an, astfel încât, începând de anul viitor, să înceapă demersurile privind modernizarea zonei. Printre noutățile prevăzute în proiect se numără: un nou pod rutier peste canal, parcări supraetajate, beach-baruri pe toate plajele și reducerea regimului de înălțime pentru construcții.

Noul Plan Urbanistic General (PUG) de la Năvodari, aflat în stadiul de obținere a avizelor, vine cu multe elemente de noutate, atât din punct de vedere al regimului de construire în zonă, dar și în domeniul turismului, al plajelor, al drumurilor și al porturilor de pe canal, iar acestea sunt numai o parte din reglementările cuprinse în cadrul proiectului

Așa cum am mai arătat și într-un alt articol, actualul PUG al Năvodariului este vechi din 1994, are 27 de ani, în condițiile în care un PUG trebuie refăcut o dată la 10 ani. Aceasta este și cauza pentru care s-a construit masiv, mai ales în zona plajelor, fără a se ține cont de o limită de înălțime sau de alte prevederi: în momentul în care a fost adoptat actualul PUG, în 1994, în zona plajelor, chiar și în nordul stațiunii Mamaia, zona era o adevărată ”sălbăticie”, iar în lipsa unor reglemenăti, fiecare a construit după cum a vrut.

Regimul de înălțime redus la P+1 iar fiecare casă va avea parcare în curte

Situația se va schimba, însă, odfată cu adoptarea noului proiect. Pentru a afla mai multe informații despre acesta, am stat de vorbă cu viceprimarul Năvodariului, Aurelian Dumitrașcu, dar și cu proiectantul, Dumitru Dună.

Un nou PUG pentru Orașul Năvodari este una dintre promisiunile PMP din programul de guvernare locală 2020-2024. În momentul de față se așteaptă avizele iar cele mai importante schimbări sunt faptul că vom reduce limita de înălțime în zona Mamaia Sat la P+1 iar toți investitorii care vor construi blocuri vor fi obligați să aibă câte un loc de parcare pentru fiecare locuință locativă. Pentru că este o măsură de bun simț, cei ce vor construi case vor fi obligați să aibă locul de parcare în curte”, a declarat în explusivitate pentru ”Focus Press”, viceprimarul orașului Năvodari, Aurelian Dumitrașcu.

Mai multe detalii am aflat chiar de la Dumitru Dună, cel care s-a ocupat efectiv de acest proiect. El ne-a precizat că, împreună cu fratele său, Cristian Dună, au lucrat la acest proiect care va schimba situația plajelor, a drumurilor și a construcțiilor din zonă.

Sunt foarte multe de spus în legătură cu noutățile prevăzute în acest Plan Urbanistic General. O schimbare majoră ar fi în zona Mamaia Sat, însemnând tot ce este pe partea stângă, de la Scoica Land până la piciorul podului, acolo unde se reduce regimul de înălțime, de la P+4 la P+1, iar în baza unei documentații de urbanism, dacă un investitor se află între două blocuri, își poate face și el bloc. O altă schimbare remarcabilă ar fi asigurarea de locuri de parcare de 1 la 1, adică asigurarea câte unui loc de parcare pentru fiecare unitate locativă, iar dacă sunt mai mult de zece locuri, vor fi în clădire, unde vor fi amenajate parcări la subsol, la demisol sau la parter. Adică să nu ocupi toată curtea cu mașini, pentru că este cea mai ieftină variantă, să betonezi toată curtea și să o transformi în parcare.

În privința spațiilor verzi, acestea trebuie clarificate, asta pentru că în hotărârea Consiliului Județean la care ne raportăm nu sunt foarte clare”, ne-a declarat proiectantul.

Parcări supraetajate în Năvodari și un nou pod peste canal

Cu privire la parcări, Primăria Năvodari a demarat mai multe proiecte pentru parcări supraetajate care, potrivit proiectantului PUG-ului, unele vor fi făcute din fonduri europene, altele în parteneriat public-privat, iar la piciorul podului actual este prevăzută o parcare subterană pentru cei care vin la plajă, pentru a se elimina cât mai mult parcarea pe trotuare.

De asemenea, tot prin acest PUG se propune și construirea unui nou pod, peste canal, în zona unității militare, care are rolul de a prelua o parte din traficul rutier, mai ales vara.

Hanul Piraților – Ovidiu, o nouă rută directă, pe malul canalului

Proiectantul a prevăzut și un nou drum între Năvodari și Ovidiu, pe malul canalului, pe lângă drumul actual, care nu va fi afectat, fiind drum tehnologic și parte componentă a canalului. Potrivit proiectului, acest drum nou va intra direct în sensul giratoriu de la Ovidiu, pentru a se putea intra direct în autostrada spre București. Astfel, traficul spre Năvodari va fi redus, dar se va reduce și distanța între sensul giratoriu de la Ovidiu și Hanul Piraților, de la 17 kilometri la 6 kilometri. Efectiv putem spune că Ovidiu va avea ieșire la plajă.

Promenada Năvodari va fi continuată până la limita cu Mamaia

În privința plajelor, noul PUG prevede continuarea promenadei până în zona cluburilor din Mamaia Nord. Întrucât în zona de plajă s-au construit blocuri chiar pe nisip, mai ales în zona Hanul Piraților, proiectantul Dumitru Dună ne-a oferit câteva lămuriri în această privință.

”Dacă ne uităm pe planurile cadastrale, există o suprafață pre-rezervată pentru continuarea promenadei. În zona complexului Marina Regia, pe partea cu plaja, sunt câteva blocuri construite pe terenuri private, potrivit documentațiilor cadastrale. Și în PUZ-ul acela din 2012: ”Litoral Mamaia Nord”, terenurile acelea figurau tot pentru construcții, cu regim de P+7 sau P+8. Fiind în curs de construcție, eu nu pot schimba destinația terenurilor. Așa sunt, nu știu cine și cum s-a împroprietărit, știu doar că cei de la Turism ne-au obligat să continuăm promenada, terenul este rezervat de Primăria Năvodari, a fost expropriat în anumite părți, iar promenada va fi continuată până la hotel Opera (zona cluburilor din Mamaia Nord- n.r.).

Unde se termină plaja și este intabulat ABADL, mai sunt 16 metri rezervați pentru promenadă. Când va fi construită, nu se știe, dar terenul este destinat expres promenadei și nu se va face niciun bloc și nicio altă clădire, doar promenadă”, ne-a explicat Dumitru Dună.

Beach-barurile și toaletele vor fi reglementate în PUG

Pentru a fi eliminate scandaluri precum cel din 2020, când zeci, sute de baruri de pe plaje au fost demolate pentru că nu erau autorizate în lipsa unui PUZ, noul Plan Urbanistic General prevede ca fiecare porțiune de plajă să aibă propriul bar, propriul grup sanitar și spații de depozitare.

 ”Se reglementează și plaja, vor fi reglementate și beach-barurile, pentru că în zona respectivă ABADL demarase un PUZ, cu ceva ani în urmă, pentru toate UAT-urile cu deschidere la mare. Cine a preluat acel PUZ să-l execute, efectiv este greu să lucrezi cu un primar sau cu un singur UAT, dar să lucrezi cu 10-15 UAT-uri este destuld e greu, motiv pentru care nu au avansat, sunt cam blocați. Din această cauză ABADL ne-a pus caietul de sarcini în brațe și noi vom reglementa zona de plaje, în condițiile dorite de ABADL. Ca să nu mai existe unii să aibă beach-bar iar alții nu, unii să aibă toalete, iar alții să nu aibă etc. Toată lumea va respecta proiectul toată lumea va avea beach-bar, toți vor avea grupuri sanitare, spații de depozitare, vor avea anumite culori, totul va fi cât mai clar ca să nu se lase loc pentru alte povești. În privința plajelor, din sezonul următor 2022, toată lumea se va putea autoriza, poziția plajelor este destul de clară”, ne-a mai declarat proiectantul.

Printre noutățile prevăzute în acest plan urbanistic se regăsește o șosea ocolitoare, care face legătură între Năvodari și intrarea în localitatea Lumina, pe la USAS, vor fi reglementate porturile Midia și Luminița, ceea ce înseamnă desvoltarea transporturilor și a producției în zonă, iar unele terenuri adiacente Drumului Județean 226, între Năvodari și Lumina, vor fi trecute în intravilan, ca și o suprafață de teren de pe malul lacului Tașaul. 

Așa cum a precizat Dumitru Dună, proiectul este finalizat, actualmente acesta este în stadiul de avizare, care poate dura încă 4-5 luni, însă, până la finalul acestui an, proiectul va fi aprobat.

Daniel ALBU

1 COMENTARIU

  1. După ce ați dat voie să se construiască,, monștrii de beton”, acum vreți să se construiască numai,, P+1″?! Unde? Mai e vreo palmă de pământ neconstruita pana,, la cer”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.