Poliţişti tulceni condamnați definitiv: cereau şpăgi pentru neregulile constatate în trafic. Şoferii care n-aveau bani la ei erau iertaţi “pe datorie”

0
502
Politisti condamnat pentru luare de mită, foto DC NEWS

Doi polițiști tulceni au fost condamnați definitiv, la Curtea de Apel Constanța, la pedepse cu închisoarea, pentru fapte de corupție. Ei sunt acuzați că au primit șpăgi, uneori chiar și ”pe datorie”, pentru a închide ochii la nereguli.

Este vorba despre agenții de Poliție Rutieră Valentin Anghel și Ionuț Olteanu, despre care se spune că aveau tarife diferite pentru orice fel de faptă constatată în trafic și pentru care închideau ochii contracost. Potrivit anchetatorilor, cei doi au fost trimiși în judecată pentru fapte comise în perioada martie – mai 2018, în care au primit bani de la șoferi, cu titlu de mită și au desființat înscrisuri pentru a-și ascunde urmele.

În rechizitoriul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea se arată că Valentin Anghel lua mită constând în bani şi şampanie, pentru a închide ochii la unele nereguli, în cazul unui șofer vitezoman, dar a primit şi 100 de euro pentru a-l ierta pe un șofer care circula fără RCA.

Interesant este faptul că agentul de poliție închidea ochii la nereguli și ”pe caiet”, adică șoferul prins încălcând legea, dacă nu avea cu ce să cotizeze pe loc, își putea achita ”datoria” și a doua zi. Un exemplu ar putea fi cazul unui șofer care circula cu sistemul de semnalizare defect și care nu a putut să-l onoreze pe polițist cu ceva, pe loc, însă i-a promis că îi va aduce ceva a doua zi, ceea ce s-a și întâmplat. I-a adus 250 de lei.

Anchetatorii au stabilit că în ceea ce-l privește pe Valentin Anghel, acesta se face vinovat pentru 19 cazuri de luare de mită, în timp ce colegul său, Ionuț Olteanu, a fost implicat în șase cazuri, iar faptele penale ale celor doi agenți au început în 2017.

Instanța de fond – Tribunalul Tulcea – i-a condamnat la pedepse cu închisoarea, însă hotărârea nu a fost definitivă, potrivit Codului de procedură penală, urmând ca dosarul să ajungă în apel, la Curtea de Apel Constanța. 

Aici, completul de doi judecători l-au condamnat pe Valentin Anghel la 5 ani și 11 luni de închisoare cu executare, pentru luare de mită în formă continuată, fals intelectual, sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată și alte fapte conexe. În ceea ce-l privește pe Ionuș Olteanu, acesta a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani și 3 luni de închisoare cu executare, pentru luare de mită și alte fapte similare.

Sentința este definitivă și nu mai poate fi atacată.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.