VIDEO. GALERIE FOTO. Noul rover care a aterizat pe Marte are o misiune importantă și complicată

0
239

NASA a publicat un nou set de fotografii din timpul procedurii de asolizare a roverului Perseverance pe suprafața planetei Marte. 

Roverul Perseverance, trimis de NASA, a ajuns joi seară pe suprafața planetei Marte, la ora 22.55 (ora României), așa cum era programat. Roverul a coborât prin atmosfera rarefiată a lui Marte cu o viteză de circa 20.000 km/h. O parașută și câteva propulsoare au încetinit coborârea până la 3 km/h, iar apoi roverul a fost lăsat pe sol cu ajutorul unor cabluri atașate de vehiculul care l-a transportat. 

Coborârea și încetinirea vitezei de la 20.000 km/h au durat 7 minute. NASA a numit acest interval „cele 7 minute de teroare“ – de la intrarea roverului în atmosfera marțiană până la amartizare -, pentru că transmiterea unui semnal radio de pe Marte pe Pământ durează 11 minute, deci roverul a trebuit să facă totul singur. Dacă s-ar fi întâmpla ceva în timpul menevrelor de aterizare, nu ar fi fost timp ca echipa de ingineri de pe Pământ să primească semnalul și să și răspundă cu o comandă.

Perseverance a călătorit prin spaţiu aproape șapte luni, acoperind 472 de milioane de kilometri

Locul ales pentru amartizare este craterul Jezero, care are un diametru de 45 de kilometri și despre care oamenii de știință cred că păstrează urme de viață vechi de câteva miliarde de ani, dacă a existat vreodată viață pe Marte, deoarece în acesta s-ar fi vărsat un râu.

Perseverance este cel mai complex laborator științific trimis până acum într-o astfel de misiune. Aceasta va dura doi ani şi dispune de un buget de 2,7 miliarde de dolari, pentru a răspunde la întrebarea dacă pe Marte a existat viaţă în urmă cu aproximativ 3 miliarde de ani. 

Oamenii de ştiinţă speră să identifice biosemnături ale unor vechi microorganisme marţiene în straturile de sedimente din care Perseverance va extrage mostre. Aceasta este şi prima misiune de culegere de mostre de sol de pe o altă planetă din istorie.

Instrumente prototip ce vor fi testate pe Marte, pentru misiuni cu echipaj uman

Din încărcătura lui Perseverance fac parte şi câteva instrumente prototip. De exemplu, un dispozitiv care extrage oxigenul din moleculele de dioxid de carbon din atmosfera marţiană, asemenea plantelor.

Acesta va fi testat în cadrul misiunii Perseverance, fiind primul construit pentru a extrage de pe o altă planetă o resursă naturală vitală pentru oameni. Dacă va fi eficient, va deveni vital pentru explorarea cu echipaj uman a planetei Marte şi chiar pentru colonizarea ei.

Oxigenul ar asigura aerul respirabil în habitatele umane ce ar putea să fie construite pe această planetă, pentru ca Marte să devină o bază de unde omenirea să lanseze misiuni spre alte planete din sistemul solar.

Un alt prototip transportat de Perseverance și care va fi testat pe Marte este elicopterul-dronă Ingenuity, de doar 1,8 kilograme, primul aparat cu propulsie care zboară în atmosfera unei alte planete. Dacă și acesta va funcționa, va fi folosit pentru misiuni de observare aeriană atât a planetei Marte, cât şi celorlalte planete.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.