Nu cumpărați mărțișoare din metale prețioase de la colț de stradă!

0
678

Oferirea drept mărțisor a unei bijuterii din metal prețios, cu sau fără pietre prețioase, a devenit din ce în ce mai obișnuită, astfel că piața metalelor prețioase oferă o gamă foarte largă de produse, de la clasicele modele de mărțișoare la bijuterii foarte sofisticate.

Se apropie ziua de 1 martie, când vom dărui mărțișoare. Este foarte important de unde alegem să le cumpărăm, mai ales dacă dorim să oferim mărțișoare din metale sau cu pietre prețioase.

„Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din magazine autorizate care vând bijuterii. Un mărţişor din argint vândut la colţ de stradă şi care costă câțiva lei nu poate fi din argint!

Atenţie și la ambalaj! Indiferent de ce mărţişor veți alege, acesta trebuie să aibă un ambalaj, respectiv un plic, o cutiuţă, un săculeţ etc. Nu cumpărați mărţişoare cu ambalajul rupt, mototolit, murdar sau pătat. Verificați ca şnurul să nu se desprindă, să nu se deşire şi să fie de calitate.Pentru consumatori, informarea poartă un rol esențial înainte de cumpărarea propriu-zisă.

Unul din lucrurile de care trebuie să se țină seama, referitor la încrederea conferită de furnizor, este autorizația eliberată de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor operatorilor economici care desfășoară operațiuni cu metale prețioase, a cărei copie trebuie să fie afișată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului. Sfătuiesc consumatorii să evite cumpararea mărțișoarelor din metale prețioase și/sau pietre prețioase de la vânzătorii ambulanți“, a transmis Paul Anghel, directorul general al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC.

La achiziționarea mărțișoarelor/bijuteriilor din metale prețioase, consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele:

  • să solicite informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare;
  • să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conțină obligatoriu: detalii corecte, precise și complete referitor la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc.), datele de identificare ale operatorului economic de unde se achiziționează produsul;
  • să se asigure că primesc factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice achiziționarea produsului;
  • să ceară informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualele probleme de service ce pot să apară ;
  • să verifice politica respectivului operator economic de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare.

Contrafacerile în domeniul metalelor prețioase sunt multe și pot îmbrăca diverite forme. La fel în cazul pietrelor prețioase.

Anii trecuți, comisarii A.N.P.C. au depistat, în cadrul acțiunilor de control abateri precum: lipsa mărcii de certificare A.N.P..C sau de garanție proprie pentru mărțișoare și bijuterii din argint, lipsa informațiilor privind calitatea pietrelor conținute de mărțișoarele și bijuteriile din aur sau argint comercializate, lipsa certificatelor de garanție la comercializarea ceasurilor din argint, neindicarea datei de începere și de încetare a promoției în cadrul careia se comercializau mărtișoare și bijuterii din aur și argint, neafișarea prețurilor, lipsa buletinului de verificare metrologică a cântarului pentru bijuterii etc.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.