Noutăți rutiere: șoferii trebuie să asigure „spațiul de siguranță obligatoriu pentru depășirea bicicliștilor“

1
617
Bărbat pe bicicletă. FOTO Aleksandr-Kadykov/unsplash

În Monitorul Oficial a fost publicat o nouă prevedere legală a Codului Rutier și anume spațiul de siguranță obligatoriu pentru depășirea bicicliștilor.

Cei care au militat pentru această prevedere au cerut varianta standard de 1.5m sau 1m, așa cum au alte state.

Pentru că nu s-ar putea estima clar și că în caz de contestare în instanță, cei sacționați au șanse mari de câștig, s-a ajuns la o variantă care are un reper fizic clar și anume axul drumului“ a precizat Daniel Sărdan, biciclist și Președinte al clubului Nomad

„(2) Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțîn jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțîn prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h.”

Conștientizez ca sunt necesare multe schimbări în legislație ca să fim în siguranță și să nu fim țara din Europa cu cele mai multe victime“, a precizat Daniel Sărdan, care a marcat astfel o mică victorie.

C.S.

1 COMENTARIU

  1. Tara arde, babele se piaptana. La noi merg oamenii cu 90-100kmh in orase, nimeni nu semnalizeaza, nimeni nu isi tine banda, nimeni nu mai da prioritate si absolut nimeni nu ii sanctioneaza. Dar bine ca s-a rezolvat problema asta cu depasirea biciclistilor. Bravo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.