Nu se administrează serul Astra Zeneca pentru a treia doză de vaccin: beneficiarii imunizați au de ales între Pfizer și Moderna

0
509

Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a decis în cadrul unei ședințe de lucru faptul că, începând de marți, 28 septembrie  a.c., toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager se pot vaccina, administrând a treia doză de vaccin.

Foarte important de punctat este că cei ce doresc să își administreze a treia doză de vaccin cu serul Astra Zeneca nu o pot face. Conform reprezentațiilor CNCA, Doza de rapel se va efectua numaicu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Doza 3 este ferm recomandată pentru persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare; totodată, și pentru persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menținerea bunei funcționări a sistemului de sănătate și a unităților de învățământ.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Important!

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. 

Potrivit reprezentațiilor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, serul Astra Zeneca se poate administra persoanelor ce se vaccinează pentru prima dată, fiind posibilă administrarea primei doze și a rapelului.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.