Consiliul Județean Constanța s-a întrunit miercuri, 21 aprilie 2021, pentru a dezbate și aproba cele 45 de proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi. Cel privind aprobarea închirierii, prin licitație publică, a unor spații din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, în scopul desfășurării de activități comerciale, a fost retras.
Cele mai importante puncte ale ordinii de zi au fost reprezentate de aprobarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli ale Consiliului Județean Constanța, dar și cele privind Bugetele de Venituri și Cheltuieli al instituțiilor din subordine.
Astfel, bugetul propus pentru anul curent, în valoare totală de 458.394.006 de lei, al Consiliului Județean Constanța, a fost adoptat cu un număr de 31 voturi. Proiectul votat a mai prevăzut și aprobarea cheltuielilor aferente anului 2021, care se ridică la suma totală de 509.963.648 de lei. De aici rezultând un deficit de 51.569.642 de lei, care va fi acoperit integral din excedentele anilor anteriori. Tot în cadrul acestui proiect a fost aprobată și suma destinată investițiilor aferente anului 2021, care se ridică la valoarea totală de 210.314.492 de lei. Bugetul anului curent este cu 64.487.192 de lei mai mare decât cel al anului precedent, iar pentru secțiunea investiții, anul acesta, bugetul a fost suplimentat cu 55.690.018 de lei față de anul 2020.
„Pentru anul acesta am încercat, și sunt convins că am reușit, să alcătuim un Buget de Venituri și Cheltuieli cât mai echilibrat cu putință. Am ținut cont, în special, de situația pandemică la nivel național și internațional, dar și de efectele pe care aceasta le-a avut asupra economiei locale. Astfel, au fost alocate sume consistente în sănătate, dar și pentru protecție socială. Un aspect foarte important al alocărilor bugetare din acest an au fost investițiile, asupra cărora ne-am aplecat în mod deosebit, pentru a contribui și noi, pe lângă Guvernul României, la relansarea economiei locale. Cu siguranță, nu ne vom opri doar la aceste alocări! Pe măsură ce vor mai veni sume din cotele destinate județului nostru, dar și în urma deschiderii de noi axe de finanțări nerambursabile, vom acorda o atenție și mai mare sectorului investițional“, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
În ședința de miercuri au fost aprobate și proiectele de hotărâri care privesc bugetele instituțiilor subordonate. Mai exact, bugetele instituțiilor de sănătate din județul Constanța se ridică la valoarea de 631.433.017 lei, din care Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ Constanța are un buget de 595.317.804 lei, iar Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, 36.115.213 lei.
Pentru învățământ, în acest an bugetul alocat se ridică la 5.080.685 de lei, din care 4.420.492 lei au fost alocați instituțiilor de învățământ special. Asistența socială are și ea un buget total de 164.715.892 de lei, pentru anul curent, din care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța primește 158.795.463 de lei, iar Unitatea de Asistență Medico-Socială Agigea, 5.920.429 de lei.
Instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Constanța primesc, anul acesta, un buget total de 51.953.078 de lei. Astfel, bugetele alocate pe fiecare instituție sunt: 10.590.330 de lei pentru Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, 2.565.000 de lei pentru Muzeul de Artă Constanța, 7.717.750 de lei pentru Teatrul de Stat Constanța, 4.067.515 lei pentru Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare“, 5.212.000 lei pentru Biblioteca Județeană „I.N. Roman“, 7.688.000 de lei pentru Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada“ și 14.112.483 de lei pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.
Consilierii județeni au aprobat și bugetul Direcției Generale de Evidență a Persoanelor, care se ridică la valoarea de 5.342.693 de lei, precum și cel al Direcției Județene de Pază, în cuantum de 12.717.150 de lei.
Peste 50 de milioane de lei pentru modernizarea drumurilor județene
Au fost dezbătute și aprobate și proiectele de hotărâre privind Bugetul de Venituri și Cheltuieli al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, dar și cel privind Programul cu obiectivele și lucrările de drumuri și poduri pe anul 2021, finanțate din bugetul Județului Constanța. De asemenea, a fost aprobat și proiectul de hotărâre privind aprobarea tarifelor, prețurilor și coeficienților ce vor fi aplicate în anul 2021 de către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, în reorganizare judiciară, în calitate de operator în relația cu Consiliul Județean Constanța. Astfel, pentru anul 2021, regia are un buget total de 70.997.440 de lei, din care 5.028.120 de lei au fost alocați pentru investițiile pe care această companie dorește să le realizeze în acest an. Pentru Programul cu obiectivele și lucrările de drumuri și poduri pe anul 2021, consilierii județeni au alocat suma de 50.359.000 de lei, din care 12.370.000 de lei sunt destinați lucrărilor noi pe drumurile județene, iar diferența este destinată lucrărilor de întreținere și reparație a drumurilor. Față de proiectul privind tarifele, prețurile și coeficienții ce vor fi aplicate în anul 2021 de către Regie, acestea rămân, în general, aceleași cu cele din anul anterior, cu excepția celor pentru estetică rutieră și transport materiale, care în acest an scad cu un procent situat între 5 și 30% față de anul trecut.
Consiliul Județean cere mai multe imobile din domeniul public al Statului
Consiliul Județean Constanța caută cele mai bune soluții pentru creșterea gradului de calitate al serviciilor medicale oferite locuitorilor județului nostru, dar și a celor din regiune sau turiștilor veniți pe litoralul românesc, în sezonul estival. De asemenea, necesitatea unei infrastructuri medicale cu un înalt nivel de răspuns față de nevoile stringente ale structurilor internaționale cantonate în regiune, datorită poziției geostrategice a țării noastre, obligă instituția să readucă în atenția publică realizarea unui Spital Regional de Urgență în județul Constanța. Astfel, a fost adoptat, cu un număr de 32 de voturi, proiectul de hotărâre privind cererea de transferare a unui teren în suprafață de 111.272 mp din domeniul public al Statului Român în domeniul public al Județului Constanța, pentru demararea procedurilor necesare realizării acestei investiții.
Consilierii județeni au adoptat și Hotărârile privind trecerea din domeniul public al Statului Român în domeniul public al Județului Constanța a Palatului Administrativ și a imobilului Bloc L4, aflate în acest moment în administrarea Consiliului Județean Constanța, conform solicitării Ministerului de Finanțe, care se bazează pe interpretarea prevederilor Deciziei nr. 1 din 2014 a Curții Constituționale.
Alte proiecte adoptate, aflate pe ordinea de zi a ședinței, de către Consiliului Județean Constanța au fost cele privind aprobarea Organigramelor și a Statului de funcții pentru următoarele instituții: Muzeul de Artă Constanța, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de mare“, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“ și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ Constanța.
Ședința s-a desfășurat în regim de videoconferință și au fost prezenți un număr de 36 de consilieri județeni, dintr-un total de 37 de consilieri, cu mențiunea că s-a votat constatarea încetări de drept a mandatului de consilier județean a domnului Alexandru Mârșu, ca urmare a demisiei acestuia.
V.I.
Citește și: