Nu sunt deținuți în greva foamei, susțin reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă

0
190
Penitenciarul Poarta Albă

La începutul lunii, tavanul unei băi a Secției Exterioare a Penitenciarului poarta Albă din Valu lui Traian s-a prăbușit și a lovit doi deținuți. Rudele unuia dintre aceștia au declarat că respectivul a intrat în greva foamei după ce gardienii nu i-au oferit serviciile medicale de care avea nevoie.

Mama unuia dintre cei care au fost victime ale incidentului respectiv, a declarat pentru Focus Press că acesta intrat în greva foamei, începând de miercuri, 13 ianuarie, în semn de protest pentru faptul că nu este lăsat să fie consultat de către un specialist și pentru că nu i s-au dat rezultatele analizelor.

Reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă susțin însă că:

„La momentul prezentei, niciun deținut custodiat de Penitenciarul Constanța-Poarta Albă nu se află în refuz de hrană“.

În situații de deținuți aflați în greva foamei, există o procedură strictă

„În eventualitatea manifestării intenției de a refuza hrana, gestionarea procedurii se realizează conform prevederilor HG nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, Secțiunea a 5-a. Astfel, deținutul este ascultat de directorul locului de deținere, aspectele arătate de către acesta, motivele care au determinat forma de protest, măsurile dispuse, precum și opțiunea deținutului de a refuza în continuare hrana sau de a o accepta fiind consemnate. În situația menținerii refuzului de hrană, deținutul este ascultat inclusiv de judecătorul de supraveghere a privării de libertate.
Măsurile dispuse în situația indicată sunt prevăzute de același act normativ și vizează permanenta monitorizare a stării de sănătate a persoanei și intervenții pe linie psihosocială“, au precizat reprezentanții Penitenciatrului Poarta Albă.

Cătălin SCHIPOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.