VIDEO EXCLUSIV cu tavanul prăbuşit la Penitenciarul Poarta Albă: un deţinut rănit a intrat în greva foamei

1
9378

În legătură cu articolul publicat în Focus Press, potrivit căruia mai multe persoane privative de libertate, aflate în Secția Exterioară Valu lui Traian, aparținând de Penitenciarul Poarta Albă, au fost prinse sub un tavan prăbușit, reprezentanții unității ne-au precizat că, de fapt, lucrurile au stat puțin diferit. Potrivit conducerii, incidentul care ar fi avut loc pe data de 17 decembrie 2020, a fost notificat administrației Secției exterioare Valu lui Traian de către doi deținuți.

Aceștia susțin că au fost ”atinși” de două plăci de rigips desprinse din tavanul spălătoriei secției. ”Deținuții au fost prezentați, de îndată, la cabinetul medical al secției și, ulterior, transportați la Spitalul Județean Constanța, pentru efectuarea unor investigații suplimentare. Aceștia au revenit în unitate în cursul aceleiași zile (17.12.2020 – n.r.), integritatea fizică și starea de sănătate nefiindu-le afectate în urma incidentului. Asupra zonei de plafon afectate s-a intervenit cu celeritate, cauzele deteriorării plăcilor de gips-carton urmând a fi stabilite și remediate”, se arată în răspunsul primit de la conducerea unității.

Mama unuia dintre deținuți rupe tăcerea

Între timp, noi informații au ajuns la redacția noastră, cu privire la acest incident. Iar așa-zisul “rigips” ar fi, de fapt, bucăți de tencuială. Potrivit mamei unuia dintre deținuții care au fost răniți în urma incidentului, lucrurile sunt ceva mai grave, motiv pentru care s-a ajuns la luarea unor decizi extreme. „Băiatul are dureri de cap încă de atunci, însă cei de la penitenciar refuză să-l mai ducă la medic pentru consultații. Imediat după incident, i-au luat cu zăhărelul, că nu au nimic, că nu e nimic grav etc, dar ei au încă probleme de atunci. Are dureri de cap încontinuu, iar când a cerut rezultatele analizelor făcute în acea zi, au refuzat să i le dea. Le-au rupt hârtiile în față, numai să nu vadă rezultatele. Se feresc să mai facă investigații medicale, pentru a nu se afla mai departe, pentru că trebuie să dea explicații”, a declarat femeia.

Deținut rănit de tavanul prăbușit, intrat în greva foamei

De asemenea, tot ea ne-a declarat faptul că, pentru a nu ține legătura unii cu alții și pentru că au filmat cu telefonul, au fost împrăștiați. ”Ei nu mai stau toți la un loc. Au fost împrăștiați, iar cel care a filmat a fost băgat la regimul ”închis”. Au fost puși să dea declarații atunci, la vremea aceea, dar pentru că au refuzat, au fost pedepsiți și șicanați încontinuu. Pe băiatul meu îl doare capul în continuare de la acea lovitură”, a mai declarat mama deținutului.

Drept urmare, bărbatul privat de libertate, unul dintre cei care au fost victime ale incidentului respectiv, a intrat în greva foamei, începând de miercuri, 13 ianuarie, în semn de protest pentru faptul că nu este lăsat să fie consultat de către un specialist și pentru că nu I s-au dat rezultatele analizelor. Conducerea penitenciarului susține, într-un comunicat, că anul trecut au inițiat două proceduri de achiziție în vederea atribuirii unor contracte de execuție lucrări la Secția exterioară, însă nu a fost depusă nicio ofertă, iar asta ar fi cauza incidentului din 17 decembrie.

Update

S-ar părea că încă una din persoanele rănite în incidentul respectiv refuză hrana, făcând greva foamei în semn de protest față de conducerea penitenciarului, pe motiv căli se refuză consultul unui medic specialist. De asemenea, persoanele respective doresc să dea în judecată unitatea.

Daniel ALBU

Citeşte şi:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.