UPDATE. Noul director de la Liceul Nicolae Bălcescu din Medgidia și-a dat demisia după doar patru zile

2
1110

În urma scrisorii deschise a colectivului de cadre didactice de la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, inspectorii școlari de sector au participat miercuri, 13.01.2021, la ședința Consiliului Profesoral și au mediat conflictul dintre profesori și noul director al instituției de învățământ. Într-un final, acesta a decis să demisioneze, după doar patru zile în funcție.

Luni, colectivul cadrelor didactice al Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia a transmis o scrisoare deschisă mai multor instituții ale statului român, din cauza numirii noului director la conducerea unității de învățământ, începând cu data de 10.01.2021.

Cadrele didactice au reclamat faptul că numirea s-a făcut de către inspectorul școlar general constănțean, prof. Mihai Sorin, fără nicio consultare a Consiliului Profesoral, a părinților, a elevilor sau a reprezentanților comunității locale. Și că persoana numită, Mariana Copilu, este nepotrivită pentru această funcție.

Miercuri, 13.01.2021, a avut loc o nouă ședință a Consiliului Profesoral, la care au participat și inspectorii școlari de sector, pentru a media conflictul dintre cadrele didactice și noul director al Liceului „Nicolae Bălcescu“, iar la final Mariana Copilu și-a înaintat demisia.

„Astăzi, inspectorii școlari au înțeles că niciun cadru didactic nu poate colabora cu Mariana Copilu, iar doamna a înțeles, cred, că dragoste cu sila nu se poate. Că niciun cadru didactic al Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu nu este de acord ca ea să fie directorul unității de învățământ. Și a decis să demisioneze.

Ne-am bucurat că reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța au avut foarte mult tact și o atitudine împăciuitoare, și deși noi toți eram foarte emoționați, au fost la înălțime și au reușit să medieze foarte bine acest conflict.

Toate cadrele didactice au propus un alt coleg care să fie directorul instituției de învățământ, iar mâine propunerea noastră va fi prezentată inspectorului școlar general“, ne-a declarat fostul director al Liceului „Nicolae Bălcescu“, prof. Marius Furtună.

Inspectorul școlar general constănțean, prof. Sorin Mihai, a confirmat că, miercuri, Mariana Copilu a cerut încetarea detașării în interesul învățământului în funcția de director și că urmează să se facă o nouă numire.

„Doamna director a cerut încetarea detașării pe funcția de director. Va mai rămâne în funcție până la încetarea detașării prin hotărâre a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Urmează să facem o altă numire, în funcție de candidaturile care se vor depune“, ne-a declarat prof. Sorin Mihai.

UPDATE. În urma demisiei, prof. Mariana Copilu a transmis o scrisoare deschisă, în care și-a prezentat punctul de vedere.

„Având în vedere situația tensionată creată în cadrul Liceului Teoretic «Nicolae Bălcescu» Medgidia, prin numirea mea în funcția de director al unității de învățământ, am luat astăzi decizia de a-mi înainta demisia.

Consider că orgoliile, agitația și disputele nu au ce căuta în mediul educațional, iar activitatea didactică nu trebuie să aibă de suferit.

Prin depunerea dosarului de candidatură am dorit să corectez anumite lucruri și situații care, din punctul meu de vedere, nu funcționează corespunzător într-o instituție de învățământ cu presitigiu din municipiul Medgidia.

Renunț cu demnitate la această funcție, însă doresc să fac câteva precizări importante pe care trebuie să le cunoască opinia publică, pentru a putea analiza corect situația.

Am fost singurul candidat care și-a depus dosarul pentru funcția de director, conform calendarului din procedura de numire publicată de Inspectoratul Școlar Județean. Așadar, acuzațiile domnului Furtună Marius-Ștefăniță, conform cărora numirea mea a fost făcută «politic» sunt simple supoziții fără suport logic. Din contră, pot afirma că politică face fostul director, care implică anumite partide politice în această situație creată artificial.

Voi asigura interimatul funcției de director al Liceului Teoretic «Nicolae Bălcescu» din Medgidia până la organizarea unui nou concurs pentru această funcție.

Le mulțumesc tuturor celor care m-au încurajat și sprijinit în demersul meu și regret că nu am fost lăsată să demonstrez că pot manageria acest liceu“, a precizat prof. Mariana Copilu.

Valentin ISPAS

2 COMENTARII

 1. Acuzațiile domnului Furtunp Marius-Stefăniță, conform cărora numirea mea a fost făcută ”politic” sunt simple supoziții fără suport logic… Doamnă, ne luati de proști? Adică soțul dvs nu este consilier local PNL la Medgidia? Și nu ați fost cu el de mai multe ori la ISJ? Dvs ați spus mereu în dreapta și-n stânga că soțul dvs e mare și tare in Primărie… cine face afirmații fără logică? Și apoi, ce nou concurs? Dvs ați dat concurs? Ai pus niște hârtii într-un dosar, să fie, iar inspectorul general a zis ”da, să trăiți”…

 2. @profesor (a se citi Ștefăniță Marius Furtună)

  Domnule fost director, dacă pozitia pe care ați deținut-o vreme de aproape 10 ani și de care acum vă este spaimă să vă despărțiți, a fost 100% “apolitică”, cum explicați ajutorul politic la care ați recurs, pe lângă circul mediatic pus la cale împreună cu o anume televiziune din Medgidia, implicând alți doi consilieri locali ai orașului și anume pe pierzătorii în lupta electorală pentru primărie, Bogdan Moșescu și Luminița Vlădescu? Cum puteți să explicați numeroasele filmulețe în care apăreți împreună cu Bogdan Mosescu în incinta liceului, acesta facându-si reclamă electorală mascată în acest fel, încă de acum doi ani? Acest lucru este permis? Este moral?
  De ce nu ați avut puterea să spuneți in fata ziariștilor convocați de matale la liceu, în dimineața zilei de 11 ianuarie, că aveti un conflict deschis cu doamna “cauționată” (ce avocat amator v-a învățat cuvântul acesta?) de ISJ, vechi de ani de zile, pe care nu vă mai puteți stăpâni sa nu îl transformați în vendeta personală și discurs plin de ură și că ați antrenat în acest conflict toate cadrele didactice ale liceului, fie că au vrut, fie că nu? Pe cine ați încercat să impresionați când ați declarat pe pagina matale de Facebook că nu, nu va mai doriți funcția de director, dar pe aceeași pagină te plângi matale că nu te-a sunat inspectorul in persoană, să te roage să îți depui dosarul pentru continuitate în funcție. Cum au reușit alți 99,9% de directori din județ și din țară să respecte calendarul depunerii documentelor și matale nu ai reușit? Se presupune că site-ul ISJ este instrumentul matale de căpătâi și dacă te trezește careva noaptea și te întreabă ce structura are, știi pe de rost. Te-ai plâns că “a ascuns” inspectorul informația de tine, pai nu ești matale ridicol? Cam câți ani pe postul de director ar fi suficienti pt matale și familia matale? 20? 30? Ai primit LTNB moștenire și nu știm noi?
  De ce nu spui opiniei publice și fanilor de pe Facebook că matale și cu soția matale lucrați împreună și conduceți liceul LTNB ca un clan, asta nu trebuie să știe fanii? (Aia 300 de like-uitori și 50 de comentaci amețiți care se baga in seama pe toate subiectele, fie că se pricep, fie că nu..)
  Despre ce proiecte tot îndrugi acolo, alea in care pleci pe banii cetățenilor în diverse țări străine, tu împreună cu protejații tai din cancelarie? Pozele sunt publice pe pagina matale de socializare, atâta de infatuat ești că nici nu te-ai gândit că într-o zi toate astea se pot întoarce împotriva ta.
  Mai perie-l pe primar de scame, poate te scoți, că Vlădescu & Mosescu se pare că mai rău te-au încurcat, “apoliticule” ce ești tu apolitic.
  Hai larevedere că ești un mare zero al învățământului din Medgidia, mai lasă-ne că ne doare capu’ de la minciunile și intrigile tale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.