UPDATE. Scandal de proporții la Liceul „Nicolae Bălcescu“ din Medgidia

2
3982

Din cauza noului director numit la conducerea Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ din Medgidia, de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, colectivul cadrelor didactice din această instituție de învățământ a transmis o scrisoare deschisă Ministerului Educației și altor instituții, inclusiv președintelui României. Ei deja au demis, luni, noul director, după doar o zi de la numirea acestuia, și și-au dat demisia din toate funcțiile deținute în școală.

Colectivul cadrelor didactice al Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia a transmis o scrisoare deschisă mai multor instituții ale statului român, din cauza numirii noului director la conducerea unității de învățământ, începând cu data de 10.01.2021.

Cadrele didactice reclamă faptul că numirea s-a făcut de către inspectorul școlar general constănțean, prof. Mihai Sorin, fără nicio consultare a Consiliului Profesoral, a părinților, a elevilor sau a reprezentanților comunității locale. Și că persoana numită, Mariana Copilu, este nepotrivită pentru această funcție.

Din acest motiv, luni, 11.01.2021, Consiliul Profesoral al liceului s-a întrunit și a demis-o pe noua numită în funcția de director. Apoi, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a fost anunțat în acest sens, a primit inclusiv procesul-verbal al ședinței.

„Imediat ce am aflat că singura care și-a anunțat intenția de a fi noul director al liceului este Mariana Copilu, noi am făcut o întâmpinare către Inspectoratul Școlar Județean și am precizat că nu o considerăm potrivită pentru această funcție și am invitat reprezentanții I.Ș.J. la discuții. Nu s-a întâmplat nicio schimbare, doamna a fost numită în funcție cu data de 10.01.2021 așa că, astăzi (11.01.2021), Consiliul Profesoral s-a întrunit și am votat eliberarea ei din funcție, conform Regulamentului de Organizare și Funcționare. Am anunțat imediat inspectoratul de decizia noastră, am așteptat un răspuns, dar nu am primit niciunul până acum. Așa că am făcut pasul următor, această scrisoare, singurul lucru pe care îl putem face ca să reparăm această greșală.

Mariana Copilu este și soția unuia dintre consilierii locali care fac parte din Consiliu de Administrație al liceului (Ciprian Copilu – n.r.). Acest lucru este cel puțin imoral, dacă nu și un conflict de interese.

De astăzi (11.01.2021 – n.r.), au intrat în vigoare și demisiile tuturor cadrelor didactice din toate funcțiile pe care le dețineau în școală, așa că acum liceul funcționează fără Consiliu de Administrație, fără comisii, fără catedre. Am transmis demisiile încă din decembrie, au trecut cele 20 de zile de preaviz, dar I.Ș.J. nu a reacționat în niciun fel.

Pentru că Inspectoratul Școlar Județean Constanța a făcut această procedură, prin care poate să numească directori ai unităților de învățământ fără nici măcar să se consulte cu cadrele didactice.

Am vorbit și cu primarul Valentin Vrabie, acesta susține demersul nostru, deoarece a înțeles că noi, cadrele didactice, considerăm că Mariana Copilu nu poate fi directorul instituției de învățământ“, ne-a declarat prof. Marius Furtună, fostul director al Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ din Medgidia.

Prof. Marius Furtună a fost directorul liceului aproximativ nouă ani, iar la sfârșitul anului trecut nu și-a mai depus acordul pentru a deține în continuare această funcție.

„Nu, nu imi mai doresc funcția de director, nu am depus un acord pentru numirea în funcția de director până la sfârșitul anului școlar. Am, însă, obligația să las liceul pe mâinile unui lider autentic care are legitimitatea de a conduce, legitimitate derivată din implicarea în viața școlii, participarea la proiecte și activități extracurriculare, căruia nu îi lipsesc dragostea pentru copii, spiritul de echipă, colegialitatea, fair-playul, responsabilitatea, respectul, onestitatea, sinceritatea“, a mai spus acesta.

Prof. Mariana Copilu este profesor de informatică în cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu“. Ea a fost demisă din funcția de director, la doar o zi după numire, cu 24 de voturi pentru, în acest caz fiind necesare minimum 21 de voturi pentru.

Inspectorul școlar general constănțean, prof. Sorin Mihai, a declarat pentru Focus Press că marți, 12.01.2021, inspectorii școlari de sector vor verifica această situație, inclusiv documentele necesare, iar apoi se va lua o decizie.

„O să verificăm mâine (12.01.2021 – n.r.), vor merge inspectorii școlari de sector la liceu, și apoi vom stabili pasul următor. Eu nu înțeleg de ce niciun alt profesor nu și-a depus acordul prin care își arăta intenția de a fi directorul unității de învățământ, în locul domnului Furtună! Dacă doar Mariana Copilu și-a depus acordul în acest sens, conform calendarului stabilit și transmis și liceului, de ce să nu accept numirea ei, nu aveam niciun motiv“, ne-a declarat prof. Sorin Mihai.

Iată scrisoarea transmisă Ministerului Educației și altor instituții, inclusiv președintelui României, de către colectivul de cadre didactice.

Scrisoare deschisă
Domului Președinte al României, Klaus Iohannis,
Domnului Ministru al Educației și Cercetării, Sorin Mihai Cîmpeanu,
Doamnei Monica Cristina Anisie, Președinte al Comisiei pentru Învățământ, tineret și sport din cadrul Senatului României,
Domnului Ștefan Pălărie, membru în Comisia pentru Învățământ, tineret și sport din cadrul Senatului României,

 
Stimată doamnă, stimați domni,

Cadrele didactice ale Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia vă scriu această epistolă publică din dorința de a vă informa asupra unei situații inacceptabile în care se află instituția noastră și cu speranța unei intervenții prompte și eficiente din partea dumneavoastră, care să readucă la normalitate climatul educativ în care ne desfășurăm activitatea, în beneficiul elevilor cărora ne dedicăm toate energiile.

Reprezentăm o instituție școlară de prestigiu în spațiul constănțean, cu o tradiție de excelență de peste 70 de ani. Rezultatele elevilor noștri au fost, întotdeauna, excepționale, fie că vorbim despre examenul național de bacalaureat, fie despre concursuri și olimpiade școlare. Promovabilitatea la bacalaureat în ultimii 10 ani nu a scăzut sub 95%. Avem sute de premii la olimpiadele județene și naționale, la concursuri internaționale (NASA, GENIUS Olympiad), la competiții sportive și artistice, desfășurăm nenumărate activități caritabile și de voluntariat, suntem foarte activi în viața comunității locale. În acest moment derulăm șase proiecte Erasmus+, în care sunt implicați peste 150 de elevi și 20 de profesori. Am participat la conferințe internaționale (YES EVENT, Conferință internațională de tineret, participare la toate edițiile din 2005), am câștigat concursul Euro Scuola și am reprezentat România la Strasbourg. 
Viziunea școlii noastre este: „Școala europeană de elită prin valori locale”.

Credem, așadar, că noi, „familia LTNB” (elevi, părinți, profesori), merităm respectul instituțiilor care ne coordonează.

Motivul acestei epistole este următorul: începând cu data de 10.01.2021, prin decizie a Inspectorului Școlar General Constanța, a fost detașat în interesul învățământului, pe post de director, un cadru didactic pe care îl considerăm nepotrivit pentru această funcție. Numirea a fost făcută în baza unei proceduri a inspectoratului pe care o considerăm nedemocratică, dacă nu chiar abuzivă, atât timp cât ea nu presupune nici măcar o minimă consultare a Consiliului Profesoral, a părinților, a elevilor, a reprezentanților comunității locale.
Vă adresăm câteva întrebări la care vă invităm să reflectați, pentru a lua o decizie rapidă și în spiritul educației moderne pe care ne-o dorim toți:

 • Este „în interesul învățământului” ca o procedură să permită inspectorului școlar general să numească un director fără să consulte în prealabil pe nimeni din școală?
 • Este „în interesul învățământului” ca unei întâmpinări prealabile pe care cadrele didactice au trimis-o inspectoratului școlar, în care se precizau argumente concrete împotriva numirii respective, să i se răspundă la modul foarte general, invocând aspecte legislative și ocolind total fondul problemei? (Vă punem la dispoziție atât Întâmpinarea noastră, cât și răspunsul primit).
 • Este „în interesul învățământului” să fie numit un director împotriva dorinței colectivului pe care îl va conduce, chiar fără a avea minime calități manageriale – loialitate, spirit de echipă, corectitudine, atașament față de elevi, respect?
 • Este „în interesul învățământului” să fie numit un director care nu are sprijinul primarului localității, cu care, inevitabil, trebuie să colaboreze în beneficiul elevilor?
 • Este „în interesul învățământului” ca o școală să funcționeze fără Consiliu de Administrație, fără comisii, catedre, fără echipe de proiect pentru toate activitățile curente? Începând cu data de 11.01.2021, toate cadrele didactice și-au depus demisia din toate funcțiile deținute în școală, renunțând la orice atribuții, în afara celor care au legătură directă cu procesul educativ.
 • Este „în interesul învățământului” ca, în perioada stabilirii ofertei curriculare pentru anul școlar viitor, în proximitatea constituirii normelor didactice, în perioada sfârșitului de semestru, în atmosfera delicată declanșată de pandemie, școala să fie condusă de cineva fără legitimitate, fără autoritate, fără încrederea colegilor?
 • Este „în interesul învățământului” ca Inspectoratul Școlar Județean Constanța să cauționeze o persoană împotrivă unui întreg corp profesoral? Ar fi a doua oară cât Inspectoratul Școlar Județean Constanța ar avea această atitudine, după ce unității noastre școlare i-au trebuit doi ani și patru procese civile (toate câștigate) cu inspectoratul pentru a putea finaliza desfacerea contractului de muncă unui cadru didactic titular, care se bucura permanent de susținerea I.S.J. Constanța!
 • Este conflict de interese sau incompatibilitate dacă doamna director numită recent este soția unui consilier local, membru în Consiliul de Administrație al liceului? Este moral? Este în spiritul unei educații europene?

Așteptăm încrezători poziția dumneavoastră, mai ales din perspectiva declarațiilor domnului ministru Cîmpeanu privind dreptul cadrelor didactice de a avea un rol în desemnarea directorului unității școlare!

Cu stimă,

Colectivul cadrelor didactice al Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia

Medgidia,

11.01.2021

Valentin ISPAS

2 COMENTARII

 1. Intrebare: Este conflict de interese sau incompatibilitate dacă doamna director numită recent este soția unui consilier local?
  Raspuns: Ar fi fost, daca nu era consilier local PNL…. asa, e garantia succesului

 2. O rog frumos pe doamna profesoara Mariana Copilu, să iasă în fata presei și sa spună cum își amenința colegele, cum își critica colegii în fata elevilor, cum noi părinții am plătit cursul ECDL și doamna le dădea drumul acasă în loc sa facă cursul, cum la ședințele cu părinții în loc sa vorbească ce trebuie dumneaei vorbea cu totul altceva, cum făcea sesizări peste sesizări la inspectorat și minister unde își calomnia colegii. Va rog sa citiți sesizarea din 17 decembrie 2019.Noi părinții am tăcut ca să nu le facem rău copilot noștri. Am zis ca 4 ani trec repede și fiecare pe drumul lor. Acum, când am văzut și citit ce se întâmplă îmi pare rău că am tăcut atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.